6. Dani meda

Med kao prirodni proizvod pčela danas je poznat svima. Ipak, o proizvodnji meda, čiji početak datira još iz 2400 g. prije Krista, može se još mnogo toga naučiti. Jedna od prilika za upoznavanjem s ovom slatkom i ljekovitom delicijom održat će se u Pazinu, 25. i 26. veljače na Međunarodnoj izložbi pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno-znanstvenom skupu 6. dani meda.

Manifestacija se održava u Pazinu, u prostoru Spomen Doma, a posebna pozornost posvećena je mladima kroz odgojno – edukativnu akciju u vrtićima i nižim razredima osnovnih škola te organizirani posjet izložbi kao i raspisanom natječaju  za literarne i likovne radove na temu pčele i pčelarstvo. Svi posjetitelji 6. Dana meda će moći vidjeti  prodajnu izložbu pčelinjih proizvoda, međunarodnu izložbu pčelarske opreme, izložbu dječjih radova i stručno-znanstveni skup.

Naime, med je prirodni proizvod kojeg medonosne pčele dobivaju preradom nektara i medljike u mednom mjehuru. Zapravo, pčele nektar s medonosnog bilja, medne rose (medljike), te s površine lišća i iglica četinara pretvaraju u med. Proizvode ga kao hranu za dugi zimski period na isti način već 100 milijuna godina. Tijekom sakupljanja, pčele posjete 50 do 100 cvjetova.

Boja, okus, aroma i tekstura meda ovise o cvjetnom nektaru iz kojeg je dobiven (kadulja, lipa, kesten, djetelina, vrijesak, akacija, mješavine cvijeća, eukaliptus, lavanda, majčina dušica, suncokret i brojne druge vrste). Iz tih su razloga različite od lokacije do lokacije. Uz utjecaj ostalih biljaka koje cvatu u vrijeme glavne paše, boja i okus variraju od godine do godine čak i na istoj lokaciji. Med nije jednoličan proizvod, sastav mu se mijenja s obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med, te ovisno o godišnjem dobu.

Dva su izvora slatkih sokova iz kojih pčele proizvode med: nektar i medljika (medna rosa). Nektar je slatki sok koji izlučuje medonosno bilje iz posebnih žlijezda – nektarija. Med proizveden od nektara naziva se cvjetni med. Medljika (medna rosa) je slatki sok koji izlučuju razne vrste lisnih uši. Med proizveden od medljike naziva se med medljikovac.

Proizvodi od meda su: saće, tekući med, prirodno kristalizirani med, kremasti med.

Apikultura, tj. držanje pčela za proizvodnju meda, datira iz 2400 g. pr. Kr. Med se stoljećima smatrao svetom hranom zbog svojih izvanrednih slatkih svojstava i zbog toga što je bio rijedak. Koristio se u religiozne svrhe kod štovanja bogova, za balzamiranje preminulih, kao i u razne medicinske i kozmetičke svrhe. Dugo u povijesti upotrebljavao ga je isključivo bogati sloj društva jer je bio skup. Prestiž meda trajao je do otkrića rafiniranog šećera, koji se dobiva iz šećerne repe.

Na kraju, evo i jednog savjeta – prilikom dodavanja meda napitku (npr. čaju) treba pripaziti da napitak nije prevruć jer se time gube ljekovita svojstva meda.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.