ATV safari u Gorskom kotaru

Vožnja quadovima – motociklima na četiri kotača – ili popularnim ATV-ima (All terrain vehicles – vozilo za sve terene) sve je popularniji vid zabave za mlade i urbane. No kad se to uklopi i u savršeni ambijent, dogodi se užitak pod motom ovog portala – za sva osjetila!

U Gorskom kotaru, konkretno u Fužinama, osmislili su sjajan dvodnevni program, tijekom kojeg ćete doživjeti ukupno čak preko osam sati vožnje u Basic (osnovnoj) ili Advanced (naprednoj) varijanti, ovisno o vašem vozačkom iskustvu. Jasno, nije u pitanju osam sati na ATV-ima u komadu, iskusni vodiči osmislili su čak šest različitih tura, po različitim terenima (cesta, makadam, šume, livade i potoci…) i u svako doba dana (i predvečerja). Basic varijanta vožnje omogućit će vam panoramsko razgledavanje po unaprijed dogovorenim rutama uz pratnju iskusnog instruktora, dok Advanced opcija vozačima s iskustvom omogućuje samostalnu vožnju po unaprijed zadanim zadacima, orijentirajući se prema GPS uređajima ugrađenima na quadove (četverocikle).

Vozeći se tako upoznat ćete Fužine, mjesto s dugačkom rudarskom tradicijom, nastalo u 17. stoljeću kad su Zrinski tamo iskapali željeznu rudu (po tom je iskapanju mjesto i dobilo ime – postupak se zvao fužinarstvo, od njemačkog izraza fusioniren). No Fužine se diče i dugačkom turističkom tradicijom, kroz to je mjesto prolazila još i prastara Karolinska cesta (iz 1737. godine) pa su već tada uz nju nastajala odmorišta, da bi se kasnije, u 19. stoljeću, organizirano odlazilo na izlete u Fužine iz Rijeke, Sušaka i drugih primorskih mjesta (prvi takav organizirani izlet zabilježen je 1874. godine). Fužinama posebnu draž daje činjenica da leže na čak tri jezera – Bajeru, Lepenici i Potkošu. U tom je okruženju nastao i hotel Bitoraj u kojem ćete biti smješteni odlučite li se za ATV vikend u Fužinama, u samom je centru mjesta, a vlasnici – obitelj Kauzlarić – njime su nastavili dugu ugostiteljsku tradiciju prvog fužinarskog pansiona Neda otvorenog 1933. godine. Hotel Bitoraj u potpunosti je obnovljen u rujnu 2007. godine i nudi vrhunsku komociju, veliki izbor autohtonih goranskih jela, pravi odmor za tijelo i dušu.

Uz vožnju ATV-ima, koja će vam omogućiti da razgledate prekrasne fužinske šume, špilju Lokvarka, Park šumu Golubinjak, Vražji prolaz, kao i da degustirate prirodne domaće rakije koje se pripremaju od bilja s tog područja, možete si priuštiti i čitav niz drugih aktivnosti – vožnju biciklom, penjanje (trekking – uz stručno vodstvo i prateći animacijski program), šetnju prirodom… No nećete se držati ni smo Fužina, drugog je dana (nedjelja) predviđena vožnja quadovima do 35 kilometara udaljenog Ogulina, koji pak nudi svoje posebnosti – Đulijin ponor, Klek, Frankopansku utvrdu…

Želite li saznati dodatne pojedinosti o ovom aranžmanu pa i rezervirati isti, kontaktirajte putničku agenciju Kompas.

Nenad Kovačić
portal Moja putovanja

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.