Bicikliranje koje se ne može opisati već ga treba doživjeti

Od 23. do 26. kolovoza, okolicom Postojne vozio se Rekreatur – ekipno bicikliranje po Sloveniji. Biciklistička manifestacija namijenjena rekreativcima ove se godine održala 7. put. Gotovo 300 sudionika, podijeljenih u 40 ekipa, u 4 dana su ispedalirali oko 360 kilometara, upoznali i obišli atraktivne lokacije, odlično se zabavili i, naravno, natjecali se. No, kako kažu sami organizatori, Studio Oreh iz Kranja, Rekreatur se ne može opisati, njega treba doživjeti. Iz tog razloga, ekipa Promotiva je odlučila odvoziti jednu etapu Rekreatura i doznati zašto je to jedna od najposjećenijih, najdražih i najatraktivnijih biciklističkih manifestacija u Sloveniji.

Naime, sve je počelo 2006. godine kada se 1. Rekreatur vozio od Murske Sobote do Kranja. Udaljenost od 350 kilometara podijeljena na 4 etape po manje prometnim cestama okupila je samo 5 ekipa. Ipak, drugačija koncepcija od svih ostalih sličnih događanja te izvrsna organizacija, iz godine u godinu privlačila je sve više ekipa i natjecatelja te se broj istih morao ograničiti. Ono što Rekreatur čini posebnim je to da je pobjednik ona ekipa čije je ukupno vrijeme u 4 dana najbliže prosječnom vremenu svih ekipa u navedenom razdoblju. To znači da na Rekreaturu nije potrebno biti brz, niti doći posljednji jer ne ovisite samo o sebi već o svim ostalim ekipama. Na vama je da tijekom bicikliranja uživate u prekrasnom krajoliku, druženju, razgovoru s domaćim ljudima, kušanju raznih delicija kraja kroz koji biciklirate te da se na kraju odlično zabavite.

Nakon što se u posljednjih 6 godina Rekreatur održavao po cijeloj Sloveniji, ove godine start svih 4 etapa je bio u Postojni. Sa startom svake ekipe u razmaku od jedne minute, prvog se dana vozio tzv. prolog od Postojne do Pivke i nazad u dužini od 32 kilometra. U Pivki su natjecatelji imali priliku posjetiti Vojni park, odnosno vojni muzej u kojem su se pobliže upoznali s tenkovima, helikopterom i podmornicom. Drugog dana, sudionici Rekreatura, ali i ekipa Promotiva, uputili su se na 107 km dugu etapu od Postojne preko Pivke i Ilirske Bistrice do Škocjanske jame i nazad do cilja u Postojni. Put nas je vodio najprije kroz pašnjake i livade do Pivke nakon čega smo uživajući u serpentinama stigli do Ilirske Bistrice i nastavili do naše 1. kontrolne točke u selu Harije. Domaćini su nas dočekali s hladnim osvježavajućim domaćim sokom, kuhanim krumpirom i komadićima domaće pečene slanine – idealnim obrokom za nadoknađivanje energije. Bilo je tu suvenira, likera i promo materijala. Nastavili smo brežuljcima Brkina kroz voćnjake i vinograde do sljedeće kontrolne točke u Škocjanskoj jami. Ponovo izvrsna ponuda suvenira, promo materijala i delicija. A među njima prava energetska bomba – palenta od rijetke sorte kukuruza koja uspijeva u tom kraju, domaći jogurt i domaći med. Mljac! Nakon marende i besplatnog pića, sudionike Rekreatura je čekala posljednja dionica ispod Nanosa do Postojne. Ekipe su jedna po jedna ulazile u cilj s dobro osmišljenom taktikom koja se ipak najbolja pokazala kod ekipe 4m (4 dame) koje su bile najbliže prosječnom vremenu svih ekipa (7:25:54). Odstupale su od ukupnog vremena za 1 minutu i 30-ak sekundi. Nakon proglašenja najboljih tog dana, druženje se nastavilo uz večeru i živu glazbu.

Trećeg dana Rekreatura vozila se dionica od 120 kilometara sjeveroistočno od Postojne, da bi se posljednjeg dana odlučivalo o pobjedniku na 101 km dugoj etapi od Postojne do Kranja gdje je i bio cilj. Treba napomenuti kako je tijekom cijele 3. etape padala kiša uz mjestimične jake pljuskove, ali su na kraju ipak stigli svi i to mokri i ozebli, ali sretni i zadovoljni. Pobjednik ovogodišnjeg Rekreatura je ekipa Ta zadni koja je od ukupnog vremena (24:12:17) odstupila 53 sekunde. Druga je bila ekipa Radio Kranj, a 3. MTM Team.

Koliko organizator manifestacije brine o detaljima, govori činjenica da su cijelom dionicom kroz koju su prolazili sudionici Rekreatura patrolirala u oba smjera vozila medicinske pomoći i službenog mehaničara, a redari su na većim križanjima zaustravljali promet kako bi biciklisti bezbrižno mogli izaći na prometnicu. Treba također istaknuti i strašan fair-play među sudionicima i ekipama. Naime, vozeći se prema Ilirskoj Bistrici, na jednom manjem usponu jednom biciklistu se raspao zadnji mjenjač. Dok je čekao službenog mehaničara, naišlo je prateće vozilo druge ekipe i bez imalo premišljanja mu dalo rezervnu biciklu. On je nastavio dalje, a u međuvremenu spomenuti službeni mehaničar je pokupio njegovu biciklu i zamijenio mjenjač te ga je ista, popravljena, čekala na cilju.

Na kraju još jednog Rekreatura, rezultat i pobjednik nisu najvažniji. Bitno je sudjelovanje, druženje, razmjena iskustava teupoznavanje običaja i ljepota kraja kroz koji se biciklira. Uz besprijekornu organizaciju, jedan uistinu originalan način za promociju destinacije, razvoj turizma i poticaj bavljenja zdravim načinom života i čuvanju okoliša.

Točno je. Rekreatur se ne može opisati. Treba ga doživjeti. Mi jesmo. I opet ćemo…

Rekreatur cilj

 

Fotografije

[nggallery id=67]

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.