Bicikliranje s okusom terana i pršuta

U subotu, 15. listopada u Sežani (SLO) je održano tradicionalno biciklističko druženje pod nazivom S biciklom po Krasu. Oko 450 sudionika biciklijade tom je prigodom vozeći okolicom Sežane imalo priliku upoznati običaje, kulturu, prirodne ljepote, arhitekturu te gastro delicije jednog od najpoznatijih dijelova Slovenije – Krasa.

Za razliku od brojnih biciklijada koje imaju zajednički start za sve sudionike te vožnju u grupi, Zavod za sport i turizam Sežana je organizirao individualno bicikliranje u kojem svaki sudionik određenu zadanu trasu vozi tempom i na način koji mu najbolje odgovara. Naime, svaki sudionik biciklijade S kolesom po Krasu mogao je birati između dvije trase – kraće Po osrčju Krasa (46 km)  i duže Zahtevan Kras (67 km). Obje trase voze se po asfaltiranim sporednim prometnicama koje i nisu previše prometne. S obzirom na to da nema vožnje u grupi i zatvaranja prometnica, organizator je odredio kako će biciklijada trajati od 10 do 16 sati.

Nakon online prijave na službenoj web stranici biciklijade, sljedeći korak je bio dolazak u Sežanu na start u subotu, 15.10. između 10 i 11 sati. Prije polaska trebalo je preuzeti oznaku za biciklu te poklon paket (30 dag suhe salame i pršuta KRAS Sežana, časopis Fit, energetski bomboni bez šećera, bon za ručno rezani pršut, bon za ručak i promidžbeni materijal) i avantura je mogla početi.

Mi smo se odlučili za kraću dionicu od 46 km te krenuli biciklom po Krasu. Nije potrebno naglašavati kako je signalizacija bila na svakom koraku – crvene strelice za kraću, a žute strelice za dužu trasu. Osim toga, na svim većim križanjima čekali su na i informatori koji bili na raspolaanju za svako naše pitanje pazeći pri tome da ne bi slučajno krenuli u pogrešnom smjeru. Vozeći se po ravnim, asfaltiranim i ne baš prometnim cestama uživali smo u kraškom krajoliku – vinogradima, travnjacima, malo crnogorične pa malo bjelogorične šume, ali i vizurama kraške arhitekture. Uz nekoliko kraćih zaustavljanja kako bismo vam mogli i prenijeti dio tog krajolika, stigli smo i do prve okrjepe u mjestu Kobjeglava. Kod osnovne škole čekala su nas 4 štanda s ručno rezanim pršutom, domaćim štruklama, voćem i pićem. Osim toga, spremna je bila i konjska zaprega koja je sve zainteresirane bicikliste mogla odvesti besplatno u kraće razgledavanje Kobjeglave i njezinih poučnih staza. Nakon predaha i uživanja u kraškim proizvodima uz udare bure, koja nije rijetka u ovim krajevima,  nastavili smo dalje kroz kraški krajobraz i i nakon 10-ak kilometara stigli do Pliskovice – idiličnog sela okruženog jesenski obojenim vinogradima. Ljubazni domaćini su nas dočekali s drugom okrjepom i njihovim specijalitetima. Za početak smo kušali teran te liker od terana. Nastavili smo s raznim pitama od sira, jabuka, trešanja i grožđa, ali i naučili ponešto o njihovim običajima. Imali smo tako priliku naučiti kako se izrađuju košare od pruća, ali i vidjeti kako se obrađuje kraški kamen. Kako bi cijeli doživljaj bio kompletan ubrzo su se začuli zvuci harmonike i polke te smo svi skupa vrlo brzo počeli cupkati. Nakon kraćeg zadržavanja, pozdravili smo se s domaćinima i teškog srca se odvojili od Pliskovice i krenuli prema Sežani, posljednjoj stanici ovog edukativno-rekreativno-zabavnog bicikliranja. Nakon malo više od 2 sata bicikliranja, na cilju nas je dočekala kraška jota s kobasicom, voda i sokovi te voće.

Dodajmo također kako je kotizacija za predprijave putem interneta iznosila 15 eura (10 eura po osobi za najmanje 3 člana obitelji), a na dan biciklijade 18 eura (13 eura po osobi za najmanje 3 člana obitelji). Iako nam se kotizacija za naše prilike (oko 110 kuna) čini velika, za sve ono što doživite i dobijete tijekom biciklijade u Sežani, cijena nije pretjerana. Osim toga, svi prijavljeni su sudjelovali u nagradnoj igri s glavnom nagradom okvir za bicikl MATHITECH DASHER X2 (MTB-alu) u vrijednosti oko 1600 kuna, a nagrađivale su se i najbrojnije obitelji.

Na kraju, puni dojmova što smo osim rekreativnog bicikliranja imali priliku i naučiti nešto o samoj destinaciji koju smo obišli, možemo samo pohvaliti organizatore na vješto osmišljenoj manifestaciji koja okupi veliki broj sudionika i čekati novo okupljanje. Sljedeće je već za manje od mjesec dana (12.11) kad će se svi oni koji vole trčati pozdraviti s jeseni na utrci od 8 kilometara, a ljubitelji bicikliranja doći će na svoje već u travnju sljedeće godine kada će se održati proljetna izdanja bicikliranja po Krasu.

Fotografije

[nggallery id=55]

1 odgovor

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] informacija možete pronaći OVDJE ili pročitati kako je to izgledalo lani. […]

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.