Buzetski dani kralja gljiva

Sinovi zemlje ili Čudo prirode. Tako su stari Rimljani, Grci i Egipćani nazivali vrstu gljiva koja raste ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, gomoljastog i neuglednog oblika, ali specifične arome koja krije moćni afrodizijak te čuva zdravlje i potiče dugovječnost. Nama su danas poznatiji  kao tartufi. Mogu biti bijeli i crni, a okolica Buzeta s dolinom Mirne im je najdraža lokacija. Ipak, do tartufa nije nimalo lako doći. Za to se koriste posebno izdresirani psi koji njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći zreli tartufi.

Kako bi se ovaj svjetski poznati delikates približio i predstavio svima, u Buzetu se svake godine održava Vikend istarskih tartufa – manifestacija u postsezoni  koja gostima Istre, ali i okolnih područja nudi na jednom mjestu istarske okuse i mirise. Kako tartufa, tako i ostalih proizvoda. U sklopu ovogodišnjih Dana tartufa  i ove godine će se 5. i 6. studenog održati Vikend istarskih tartufa u svrhu i s ciljem promoviranja, degustiranja i prodaje tartufa, te drugih kvalitetnih autohtonih proizvoda Buzeštine i Istre (med, sir, pršut, maslinovo ulje, vino, rakije, marmelade, gljive i dr.). Osim promoviranja, degustacije i prodaje, bit će tu i drugih sadržaja – kulinarski show, Buzet na pjatu (buzetski ugostitelji pripremaju jela), smotra i revija pasa, glazba, dječji kutak, Lov na blago – kombinacija MTB-a i trekinga, itd.

Dodajmo kako se tom prilikom u Buzetu na jednom mjestu mogu kušati i kupiti vina poznatih istarskih vinara, od Malvazije preko Terana do Muškata, brojna maslinova ulja, razne vrste rakija i likera među kojima čak i medica s bijelim tartufom. Ima i više vrsta meda, domaćih kolačića, svježih i konzerviranih gljiva, raznovrsnih sireva ,domaćih marmelada, primjerice od terana, koprive, maslačka. Dakle, na jednom mjestu mogu se naći brojni proizvodi koji se ne mogu naći masovno u trgovinama.

Inače, priča o vikendu tartufa seže u 1999. godinu kada je Buzet proglašen Gradom tartufa i kada se krenulo s inicijativom promoviranja mogućnosti degustiranja i kupovanja svježih istarskih tartufa koji su neposredno pronađeni na području Buzeta i okolice. Prve godine, na manifestaciji je bio mali broj proizvođača. Bilo ih je možda 20-ak od čega samo 3 proizvođača tartufa i proizvoda od tartufa. Danas se u Buzetu predstavlja oko 60-ak izlagača od čega čak 10-ak tvrtki koji se bave otkupom i prodajom tartufa i njegovih proizvoda poput domaćeg sira s tartufima, kobasica s tartufima…
Osim predstavljanja samih izlagača, posjetiteljima su omogućeni i neki drugi sadržaji u cilju promoviranja jela s tartufima i načina na koji se ona pripremaju. Iako se priča o visokim cijenama tartufa, ima ih u nekoliko klasa te da ako netko voli tartufe i želi ga probati, može si to omogućiti jer, primjerice, oni mali tartufi 3. klase nisu toliko skupi i svaki čovjek ih si može priuštiti za 100 kuna.

Po nekim se podacima na području Istre, ovisno o sezoni, izvadi oko dvije tone tartufa godišnje. Za kvalitetan bijeli tartuf od nekoliko desetaka grama može se bez problema postići cijena od nekoliko stotina eura po kilogramu, a za veće primjerke između 2 i 3 tisuće eura po kilogramu.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.