Hrvatski kralj Zvonimir u Baški

Već treću godinu za redom hrvatski kralj Zvonimir ponovno dolazi u Bašku! Ako ga želite vidjeti, dođite na Krk, u Jurandvor, ispred crkve Sv. Lucije 2., 3. ili 4. rujna u 21 sat. Posjetit će bašćansku dolinu u sklopu predstave Ploča od školjaka. U kazalištu bez zidova, na ruševinama benediktinskog samostana ispred crkve Sv. Lucije povest ćemo vas u prošlost i na autentičnoj lokaciji ispričati priču o nastanku Bašćanske ploče. ˝Uz ˝Ploču od školjaka˝ odšećite u povijest i s uspomenama na drage ljude, mirise otoka, naš jezik i čarobna slova glagoljice pronađite svoje slovo i svoju riječ, svoj kamen i svoju ploču!Ulaz na predstavu je slobodan.
Predstava je zasnovana na legendi o nastanku Bašćanske ploče i posjeti kralja Zvonimira bašćanskom kraju. Tekst je napisala Blandina Marković – Randić, a režiju potpisuje Krešimir Dolenčić. Glavne uloge tumače Ljubo Zečević, Lucio Slama, Tonči Žužić i Bojan Lakoš, a u predstavi sudjeluju i klapa ˝Kantaduri˝, članovi udruge Krčkih vitezova te brojni glumci amateri, stanovnici bašćanske doline i otoka Krka koji zapravo igraju – vlastite pretke. Na autentičnoj lokaciji, na ruševinama benediktinskog samostana ispred crkve Sv. Lucije u Jurandvoru pred gledateljima će oživjeti stvaran prostor nastanka znamenite Bašćanske ploče isklesane u vapnencu u kojeg su se stoljećima taložili ostaci školjaka pa otuda i naziv predstave.
Predstava je realizirana uz generalno pokroviteljstvo Ministarstva turizma Republike Hrvatske te uz potporu i partnerstvo Općine Baška, TZ općine Baška, Koordinacije gradonačelnika i načelnika otoka Krka, Primorsko-goranske županije, tvrtke Hoteli Baška d.o.o., Agencije za kulturu i turizam ˝AZ˝ te drugih tvrtki i pojedinaca bez kojih bi bilo teško realizirati ovako složeni projekt. Svojim ugledom i preporukom predstavu su podržali Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i Krčki biskup mons. Valter Župan.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.