Jeste li znali…

…da je prvi torpedo u svijetu proizveden u Rijeci?

Naime, 60-ih godina 19. stoljeća je Riječanin Giovanni Luppis prije svog odlaska u mirovinu plovio u svojstvu kapetana austrougarske fregate Bellona. Tada je razmišljao o novom oružju, tzv. čuvaru obale. Radilo se o plovilu izduženog oblika ispunjenog eksplozivom, sa staklenim jedrima (da bude što manje vidljivo), upravljanim s obale putem kopna.

Zahvaljujući riječkom gradonačelniku Giovanniju Ciotti, upoznao je industrijalca, tadašnjeg direktorom Riječkog tehničkog zavoda, Robertom Whiteheadom koji je nekoliko godina ranije u Rijeci započeo proizvodnju parnih kotlova i strojeva koji su u to vrijeme bili najsuvremeniji proizvod tehnike. Luppis i Whitehead potom sklapaju Ugovor o tehničkoj, intelektualnoj i financijskoj suradnji te kreću s daljnjim usavršavanjem Luppisovog modela.

Samo godinu dana kasnije Whitehead odustaje od Luppisovog pristupa i odlučuje da plovilo treba uroniti ispod površine vode kako bi se smanjila njegova vidljivost i utjecaj na kurs. Jednog ranog jutra 1866. godine, u potpunoj tajnosti, Whitehead testira torpedo u moru. Imao je stožasti pramac i krmu, a pogonio ga je samo jedan vijak. Nosio je između 15 i 18 kg eksploziva, a prvih 180 metara brzina mu je bila 6 čvorova nakon čega se smanjivala.

Nakon toga čina, koji se smatra početkom proizvodnje torpeda u Rijeci kao prvog u svijetu, slijede godine kada se radi na usavršavanju torpeda, njegova komercijalna nabava, promjene i neizvjesnosti za industriju i trgovinu. Prema dostupnim izvorima u Rijeci se od 1866. godine do kolovoza 1943. godine proizvelo 20323 torpeda, 1053 lansirne cijevi i 1368 visokotlačnih kompresora.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.