Kvarner privlačan Švicarcima

Prošlog tjedna u Zurichu, švicarska kompanija Twerenbold održala je trodnevnu manifestaciju Twerenbold Reisen Show na kojoj se predstavilo nekoliko turističkih destinacija. Među 15-ak izlagača Hrvatska je imala počasno mjesto kao jedina zemlja – partner. Naime, gospodin Werner Twerenbold stoji na čelu respektabilne tvrtke koja raspolaže s 85 modernih turističkih autobusa, flotom dostavnih vozila, dva riječna kruzera i 4 putničko–turistička terminala u okolici Zuricha. Jednom godišnje, početkom proljeća, Twerenbold Reisen AG slijedi običaje svojih utemeljitelja pozivajući svoje goste na trodnevni Raise show za čiju je prigodu zakupljen sajamski prostor. Tom su prigodom švicarski precizno organizirane autobusne linije koje dovode goste na show, a najbliža parirališta dvorani  rezervirana  su za posjetitelje koji dolaze čak i biciklima.

Dnevni se program sastoji od projekcija filmova o turističkim destinacijama, zabavnog programa na show bini, ručka, nagradne igre i obilaska štandova partnera agencije Twerenbold. Svakoga dana svoje vjerne goste pozdravio je i s njima se družio i gospodin Werner Twerenbold.

U organizaciji Hrvatske turističke zajednice, predstavništva Zurich, naša je zemlja predstavljena svakoga dana projekcijom filma, podjelom prospekata, poklon vrećica i malom zakuskom u suradnji sa konobom Nada iz Vrbnika. Švicarci su vrlo rado kušali krčki ovčji sir u maslinovom ulju sa ruzmarinom i lovorom i krčki pršut rezan nožem na stalku. Točila se Vrbnička žlahtina Nada i tražila informacija više o autohtonim hrvatskim specijalitetima. Uz simpatične ugostitelje Majdu i Dominika pune ruke posla imali su i informatori Aleksandra, Vlado i Nedo, koje je, uz kolege iz Istre, angažirao hrvatski agent Twerenbolda. U kritičnim trenucima informacije brojnim posjetiteljima hrvatskog štanda pružali su i Zlatko Deželjin, direktor Predstavništva HTZa u Zurichu kao i Hrvoje Cvitanović, Generalni konzul Republike Hrvatske u Zurichu. Koloritom narodnih nošnji, plesom, pjesmom i svirkom tambura prezentaciju Hrvatske uveličalo je i društvo Posavljaka u Švicarskoj.

Većina od 2000 posjetitelja dobro je upoznata sa ljepotama Istre i Dalmacije dok je Kvarner, čini se, (po)novo otkrivena destinacija. Poseban interes vlada za novo ponuđenim putovanjem Inselhupfen in der Kvarnerbucht – Putovanje Kvarnerskim otocima. Krk, Rab, Cres, Lošinj i Ilovik, dio su ciljeva autobusne ture Svijetom kvarnerskih otoka. Sličan doživljaj, proširen obilaskom Paga, nudi se i u varijanti brod – bicikl u programu pod naslovom Kvarnerbucht mit Schiff und Velo. Putovanja biciklom i pješice (biking & hiking) posebno su popularna u Švicarskoj i njih za Twerenbold organizira posebna tvrtka-kćer Imbach.

Kako najkraće opisati Švicarsku?
Savršenstvo u jednostavnosti. Sve je vrlo jednostavno i funkcionalno. Sajamska dvorana napravljena je na križanju puteva uz štale lokalnih farmera, pod je betonski, zidovi jednostavni, dvoranom upravlja jedan čovjek koji je i ton majstor i vozač viljuškara i upravitelj… dvorana izgleda skromno, čak i za hrvatske prilike a sa druge strane opremljena je svime što treba: stropnim grijanjem, restoranom, konferencijskom dvoranom sa najnovijom opremom … Takva je Švicarska u svemu: ceste su skromnije od hrvatskih, svaki komad zemlje koji je dostupan je obrađen ili na njemu pasu krave, kuće su izvana obične, tradicionalne, skromne. Tradicija je očuvana u svakom smislu a visoka tehnologija je normalna stvar. Na primjer hotel Linde, 3 zvijezdice, tradicionalna stara kuća koja je u stražnjem dijelu nadograđena modernim paviljonom niti ne naslućuje da se u unutrašnjosti krije kuhinja iz snova, a tek na izlasku iz restorana vidi se znak kvalitete Michelin. Ili sunčano nedjeljno popodne koje na obale Zurichog jezera dovodi tisuće i tisuće šetača, voze se pedaline, krstare turistički brodovi. Teško je osvojiti slobodnu stolicu na mnogobrojnim terasama sa skupim nedjeljnim menuima i pogledom na promenadu Ferrarija i Lamborginija ali u isto vrijeme na tom lungomaru možete pojesti s nogu kobasicu pečenu na rošitilju na drva. Moglo bi se reći da je Švicarska sve ono što Hrvatska nije. Hrvatska je pak za švicarske turiste zanimljiva i povoljna destinacija. Tako i gospodin Werner Twerenbold u svojem obraćanju gostima izražava svoje zadovoljstvo što su zahvaljujući snažnom Švicarskom Franku ove godine njihova putovanja ostatkom svijeta pojeftinila do 5 %.

Imajući u vidu da Švicarci svoje granice dijele i sa Italijom i Francuskom,  udaljenija Hrvatska može i treba dodatnim promidžbenim aktivnostima iskoristiti svoju bolju vrijednost za novac. U tom je smislu i upravo održana prezentacija Hrvatske u Zurichu bila pun pogodak.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.