Ljetno računanje vremena

U noći sa subote, 24. ožujka, na nedjelju, 25. ožujka, počinje ljetno računanje vremena što znači da kazaljke na satu treba pomaknuti za jedan sat unaprijed te će se 2:00 računati kao 3:00.

Mnogi će na taj način izgubiti jedan sat spavanja, ali će zato dan biti duži. Promjene vremena obično se vrše u ranim satima nedjelje, jer je to jednostavnije nego tijekom radnog tjedna.
Zimsko/ljetno računanje vremena primjenjuje se kako bi se što više radnih aktivnosti obavljalo pod dnevnim svjetlom i tako se štedjela energija.
Početak ljetnog računanja vremena znači i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, osim za motocikle i mopede.

Međutim, ne pomiču sve države svijeta kazaljke sata i ne pomiču ih u isto vrijeme. Tako su SAD i Kanada prešle na ljetno računanje vremena još 11. ožujka, Australija će od 1. travnja preći na zimsko računanje vremena, dok su se neke države poput Rusije, Bjelorusije i Ukrajine pridružile državama koje ne pomiču kazaljke sata (npr. Island).

Ideja o ljetnom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. svibnja do 1. listopada 1916. godine. U Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, ljetno računanje vremena prvi puta je uvedeno 1982. godine.

Ljetno računanje vremena završava ove godine 28. listopada u 03 h 00 min i 00 s pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.