Lovran spreman za Festival šparuga

U subotu, 9. travnja 2011. od 17 sati, glavnom feštom od šparuga započinje 11. Festival šparuga u Lovranu. Tijekom Festivala u lovranskim restoranima i konobama do 24. travnja nudit će se jela od šparuga, a kao posebnu atrakciju najavljujemo Feštu od šparuga na Trgu slobode na kojoj će se  uz harmonikaše, zabavni i glazbeni program, u večernjim satima spravljati se velika fritaja od 1000 jaja i 30 kg šparuga u tavi promjera 2 metra.

Program:
17:00 sati grupa PARANGALI
18:00 sati harmonikaši GVERINI
19:00 sati VELA FRITAJA by BORIS MIHOVILIĆ
Duško Jeličić Dule (“Bonaca”)
Puhački orkestar Lovran
20:30 sati grupa PARANGALI
21:00 sati harmonikaši GVERINI

Inače, prvi Festival održan je prije 10 godina, odnosno u travnju 2001., a prvi restoran koji je nudio domaće šparuge je bio  restoran Riviera iz Lovrana. Njegov vlasnik i kuhar Josip Rutar je uz tradicionalnu fritaju nudio i druga jela u kombinaciji sa šparugama. Organizator Festivala šparuga je Odbor za turizam i manifestacije Općine Lovran, a izvršni organizator Turistička zajednica općine Lovran, UO Stari grad i ugostitelji.

U okolici Lovrana, na padinama Učke, divlje šparuge rastu u obilju, a njihov poseban okus i kvaliteta leži u utjecaju aerosola, odnosno mješanju morskog i planinskog zraka. Šparuge se u gastronomiji koriste poput gljiva i može ih se pripremiti na puno načina, no najpopularnija je fritaja (jaja, divlje šparuge i pršut). Šparuge se skuhaju u slanoj vodi, potom ih se stavi na vrelo maslinovo ulje, doda im se pršut, malo prepeče i na to se umiješaju tučena i začinjena jaja, te se sve skupa ispeče u tavi.

U 11. Festivalu šparuga sudjeluju sljedeći ugostiteljski objekti:
– RESTORANI: Kvarner, Taverna hotela Excelsior (od 14. do 21. 04. 2011.), hotel restoran Villa Astra (uz prethodnu najavu i rezervaciju), Draga di Lovrana, Knezgrad, Riviera, Štanger,
Lovranska vrata, Stari grad
– KONOBE: Gospodarstvo Oraj (uz prethodnu najavu i rezervaciju), Lovranska Draga, Bellavista, Don Corleone, Kali – Medveja
– BISTRO: Stubica

Kako biste se bolje upoznali s čarima šparuga preporučamo Vam da se zadržite nekoliko dana u Lovranu i njegovoj okolici, a kao jednu od opcija smještajapreporučamo Apartmane Margetić.

Dobro došli!

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.