Muzeji otvaraju vrata i po danu

U srijedu 18. svibnja se obilježava Međunarodni dan muzeja. Tim će se povodom u muzejima Rijeke i okolice održati brojni prigodni programi.U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja će svaki puni sat od 9 do 19 sati biti organizirano stručno vodstvo kroz muzejski postav, a posjetitelji će od 11 do 15 sati o svemu što ih zanima moći razgovarati s kustosima.

U Akvariju Prirodoslovnog muzeja u 19 sati bit će otvorena izložba dječjih radova pod naslovom Dotakni morski svijet – polaznika likovne radionice u kojoj su sudjelovala predškolska i školska djeca te štićenici Centra za rehabilitaciju Rijeka. U Botaničkom vrtu Muzeja u 19 sati bit će predstavljeni radovi učenika Škole za primijenjenu umjetnost na temu Mahovine i paprati.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti će Međunarodni dan muzeja obilježiti performansom Vlaste Delimar i Milana Božića posvećenom Tomu Gotovcu koji će se od 12 do 16 sati održati ispred Robne kuće Korzo. U MMSU-u će se od 17 do 20 sati moći pogledati izložba radova iz muzejske zbirke i zanimljivo oblikovan klavir što ga plesni pedagozi i polaznici škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica koriste u intermedijskom edukativnom projektu Sjecišta – ples, glazba i zbirka MMSU.

U Muzeju grada Rijeke od 18 sati, uz vodstvo po izložbi »Riječki torpedo – prvi na svijetu«, posjetitelji će moći razgledati i izložbu s 280  dječjih radova nastalih u okviru kreativne radionice Priča o torpedu. Za 19 sati najavljen je okrugli stol na temu Muzej torpeda – muzej industrijske baštine? uz sudjelovanje muzealaca, konzervatora, arhitekata i povjesničara umjetnosti kojima će se pridružiti i gradski pročelnici za kulturu i urbanizam Ivan Šarar i Srđan Škunca

Međunarodni dan muzeja obilježit će se i u kaštelu Grada Grobnika od 18. do 20. svibnja. Mr. Krešimir Galin predstavit će u 18 sati u  popis povijesne građe nekadašnjeg Vlastelinstva Grobnik koja je pohranjena u Državnom arhivu, a dr. Berislav Valušek  muzejsku djelatnost u okviru grobničkog Kaštela. U četvrtak, u Galeriji SUG poduku učenika na starim instrumentima održat će etnomuzikolog mr. Krešimir Galin, a u petak, 20. svibnja u 21 sat bit će otvorena izložba Šumski duhovi Barbare Lukanić te u 22 sata u Galerija SUG izložba likovnih radova autora iz 15 zemalja kojom se obilježava 15 godina Međunarodne likovne kolonije Grobnik. Sat kasnije bit će upriličen koncert Ženskog pjevačkog zbora Korezin i klape Grobnik.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.