Napravite Pavlinsku tortu i osvojite nagradu

Povodom obilježavanja 600 godina Crikvenice te prisjećanja na bogato djelovanje redovnika pavlina u samostanu u Crikvenici, turistička zajednica je objavila natječaj za Pavlinsku tortu. Na taj će način Crikvenica uskoro dobiti novi jedinstveni gastronomski suvenir

Pavlini su, sve do ukinuća reda 1786. godine, imali važnu ulogu u gotovo svim područjima života stanovnika Crikvenice i okolnih naselja, a narod ih je zbog njihovih bijelih habita prozvao “bijelim fratrima”. Poznavali su glagoljicu, bili zaslužni za obrazovanje i opismenjavanje djece, bavili su se glazbom, umjetnošću i jezikoslovljem, proučavali medicinske rukopise i knjige, uzgajali ljekovito bilje i dio crikveničkoga samostana prenamijenili u sklonište za svoju bolesnu braću, siromahe i druge bolesnike. Osim toga, bili su važni i u gospodarskom pogledu, kao vlasnici obradive zemlje u crikveničkome polju. Zanimljiva je predaja u narodu koja kaže da je Juraj Julije Klović, najznačajniji predstavnik europske minijature, prve poduke o slikarstvu stekao upravo u pavlinskome samostanu u Crikvenici.

Prilikom određivanja mogućih sastojaka za Pavlinsku tortu se vodilo računa da svi sastojci budu iz doba u kojemu su djelovali pavlini. Na popisu sastojaka je, između ostaloga, maslinovo ulje, bademi, orasi, smokve, grožđice, med, limun, cimet, ružmarin, lavanda, majčina dušica i lovor. Natjecatelji će imati punu slobodu prilikom kreiranja recepta za Pavlinsku tortu te će, uz neke od ponuđenih, moći koristiti i druge sastojke i sami odrediti količinu. Osim toga, o njihovom će umijeću i kreativnosti ovisiti i kakvi će u konačnici biti oblik,
dimenzije i izgled Pavlinske torte.

Izbor za najbolju Pavlinsku tortu će se održati na Trgu Stjepana Radića u
Crikvenici u subotu, 21. travnja 2012. Nakon što žiri 21. travnja 2012. godine na izložbi izabere torte koje će se kušati nakon 15 i 30 dana, kako bi se kontrolirala njihova kvaliteta potrebna za gastro suvenir koji ima rok trajanja najmanje 30 dana, ostale torte će se dijeliti posjetiteljima na trgu Stjepana Radića.
Proglašenje pobjednika i promocija Pavlinske torte će se održati u petak, 22. lipnja 2012. Prvonagrađeni natjecatelj ostaje trajno evidentiran kao autor recepta, za nagradu dobiva poklon bon “Konzuma” u vrijednosti od 5000,00 kuna i priznanje, a autorska prava na recept zadržava TZG Crikvenice.
Pavlinska torta će biti autohtoni gastronomski suvenir Crikvenice, koji će sve Crikveničane i njihove goste podsjećati na bogatu i vrijednu crikveničku kulturno-povijesnu baštinu. Kompletan tekst natječaja je objavljen na www.tzg-crikvenice.hr i www.crikvenica.hr.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.