Osvojite najviši vrh Raba

Planinarsko društvo Kamenjak Vas poziva da u nedjelju 3. travnja zajedno s njihovim članovima u planinarskom pohodu po otoku Rabu osvojite najviši vrh Kamenjak(408 m).

To je najviši i najveći brdski masiv vapnenačkog sastava koji štiti otok od hladnih sjevernih utjecaja. Odavde se pruža spektakularan pogled na planinski masiv Velebit te obližnji arhipelag, otoke Cres, Lošinj, Silbu, Olib, Krk i Pag. Za vremenskih uvjeta kada je izrazito dobra vidljivost odavde se vidi planina Učka i najviši planinski vrh otoka Cresa, te prema jugu otoci Ugljan i Molat koji su udaljeni čak cca 40 morskih milja. Sa vrha Kamenjaka najbolji je i sveobuhvatan panoramski pogled i na otok Rab. U podnožju Kamenjaka prema jugu uzduž obale i Barbatskog kanala prostiru se mjesta Barbat i Banjol. Na jugozapadu otoka prostire se šumovita zaravan na kršu poluotoka Kalifront. U sredini otoka nalaze se flišne udoline supetarsko-mundanijska i kamporska koje su razdvojene flišnim grebenom. Na sjeverozapadu otoka nalazi se flišno područje poluotoka Lopar, karakterističan po brojnim plitkim pješčanim plažama. Od velikih morskih uvala ističu se Supetarska i Kamporska uvala.

Opis pohoda:
Polazak na Rab je osobnim automobilima u 5h sa parkirališta Delta. Dolaskom u Jablanac, automobili se ostavljaju na parkiralištu te slijedi ukrcaj pješice na trajekt. Nakon kratke plovidbe od trajektnog pristaništa Mišnjak na Rabu slijedimo markacije laganim usponom kroz kamenito bespuće. Cijelim putem do Kamenjaka, najvišeg vrha otoka Raba (408 m) pogled privlači veličanstveni luk Velebita. Sa vrha slijedi spust udobnim putem kroz borovu šumu i maslinike (nađe se i šparoga). U gradu Rabu odmor i razgledavanje, pa povratak taxijem do trajekta. Povratak u Rijeku je u večernjim satima.

Sa sobom je potrebno ponijeti gojzerice, 2 litre vode, te zaštitu od sunca i vjetra.
Trajanje pohoda po srednje teškoj stazi je oko 6 sati hoda.

Cijena izleta je 110 kuna, a prijave se primaju u tajništvu PD Kamenjak do utorka 29.3.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.