Osvojite vrh Televrin

Planinarsko društvo  Osoršćica iz Malog Lošinja i ove godine povodom Svjetskog dana pješačenja, 16. listopada, po 15 – ti put zaredom organizira osvajanje najvišeg vrha cresko – lošinjskog arhipelaga, vrha Televrin (588 m).

Pješačenje je organizirano u dvije varijante: duži i nešto zahtjevniji put iz mjesta Nerezineu trajanju od 4 – 5 sati te iz mjesta Osor, u trajanju od oko 2 sata. U obje varijante cilj je stići do planinarskog doma Sv. Gaudent, u kojem je za sve sudionike organizirana okrjepa, pod pokroviteljstvom Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.
Planinu Osoršćicu godišnje posjeti i do 10.000 gostiju iz čitave Europe te mnogi gosti iz dalekih prekomorskih zemalja. Najveći broj planinara su ipak naši dragi susjedi Slovenci koji dovode najviše planinarskih grupa u pred i po sezoni.
Tijekom cijele godine na Osoršćici se organizira više susreta planinara i ljubitelja prirode, služba vodiča gotovo svakodnevno vodi organizirane grupe gostiju, a planinarski dom je opskrbljen i otvoren svakodnevno.
Planinarsko društvo, koje broji stotinjak članova, u suradnji s TZ Grada Malog Lošinja, uredilo je više planinarskih staza iz svih smjerova te sportsko penjalište s postavljenim smjerovima.
Ove je godine održana prezentacija nove tematske staze Putevima Sv. Gaudencija koja se sastoji od 14 točaka koje gostu pružaju doživljaj osjećaja prirode, pogled, dodir, miris i udahte pritom skreće pozornost na detalje svijeta prirode uz promicanje ekološke svijesti o očuvanju bioraznolikostiOsoršćice.
Od ostalih znamenitosti ove živopisne planine izdvajamo crkvicu Sv. Mikule, jamu Sv. Gaudencija, Velu jamu, vrh Televrin i bivšu karaulu koja je danas planinarski dom.
Zanimljiv  je i podatak da polovicu planinarskog društva Osoršćicačini podmladakza koji se organiziraju škole u prirodi gdje se polaznike poučava o važnosti i načinu očuvanja okoliša, a svi članovi društva su aktivni u obilježavanju i čišćenju staza, održavanju planinarskog doma, vođenju gostiju i brojnim sličnim aktivnostima.
Budite i Vi dio ekipe koja će pohoditi Osoršćicu, udahnite punim plućima zrak prve kvalitete te širom otvorite oči pri pogledu na jednu od najljepših panorama na sjevernom Jadranu uživajući u pogledu na cijeli lošinjski arhipelag, Cres, Rab, Pag, Silbu, obalu Istre te planinski masiv Gorskog kotara i naše najveće planine, Velebita.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.