Otvoren prvi hrvatski botel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od petka, 22. studenog Rijeka je bogatija za još jedan smještajni objekt – na moru. Prvi BOTEL u Hrvatskoj otvara svoja vrata na brodu Marina sagrađenom daleke 1936. godine u Danskoj.

BOTEL Marina ima 35 kabina, s ukupno 112 ležaja. U Botelu se nalaze kabine različitih tipova, od jednokrevetnih do šesterokrevetnih, prostor lobbya i recepcije, coffee & wine bar, a u planu je i restoran koji će ponuditi vrhunske specijalitete mediteranske, ali i tradicionalna jela hrvatske kuhinje posluživana na brodu Marina u vrijeme dok je plovio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovaj zanimljiv projekt projektirao je dvadesetšestogodišnji magistar arhitekture Igor Kušeta, također iz Malog Lošinja, koji je studirao u Italiji te je za brod “Marinu” emotivno vezan kao i mnogi Lošinjani. Sam projekt bio je vrlo specifičan, te je trebao zadovoljiti veliki broj kriterija, a posebice stroge norme koje je uvjetovao Hrvatski registar brodova. U projektu cijeli je niz inovativnih rješenja koji se nije mogao kopirati iz razloga što je Botel Marina prvi ovakav objekt kako u Hrvatskoj tako i na Mediteranu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marina je gotovo 33 godine plovila po morima Skandinavije, a u studenom 1969. kupuje je Lošinjska plovidba za povezivanje otoka Lošinja sa Rijekom, a kasnije Zadrom, Pulom i Venecijom.
Zadnje isplovljavanje broda “Marine” bilo je 2005. godine u Malom Lošinju i to povodom poznatog natjecanja – Novogodišnjeg kupa u podvodnom ribolovu.

Sljedeće godine u srpnju brod kupuje tvrtka “Arhipelag d.o.o” iz Malog Lošinja te je spašava od rezanja i zaborava.
Gotovo 6 godina “Marina” je bila ugostiteljsko zabavni objekt, usidrena u samoj luci Mali Lošinj, da bi 2011. bio pokrenut projekt stvaranja prvoga BOTELA u Hrvatskoj. Projekt je prepoznat i nagrađen od strane ministarstva turizma RH te je kroz poticanje inovacija u turizmu dobio potporu u iznosu od 187 000 kuna.
U dvije i pol godine do konačno završenog projekta utrošeno je približno 13 milijuna kuna kreditnih sredstava HBORa, čime rekonstrukcija broda Marina spada u jednu od većih turističkih investicija na Kvarneru.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.