Počelo najveselije godišnje doba

Nakon što su u prvim sekundama petka, 6. siječnja, crkvena zvona otkucala ponoć u zaleđu Matulja, točnije u Žejanama, Žejanski zvončari su krenli u svoj pohod obilazeći sela žejanskog kraja. Na taj način već tradicionalno započinju maškarana događanja na matuljskom području, ali i na Kvarneru. Neki ih nazivaju Mesopustom, neki Fašnikom, neki Karnevalom, a najviše ta događanja doživljavamo kao 5. godišnje doba – doba u kojem stavljamo maske, zaboravljamo na svakodnevicu, zabavljamo se, opuštamo, ali i slobodnije i bez dlake na jeziku reagiramo na život oko nas.

Prva maškarana zvona, ona koja prema legendi tjeraju zle duhove zime i zazivaju proljeće, već su zazvonila pod Učkom na blagdan Tri kralja – u Munama i Žejanama, mjestima najzapadnijeg dijela riječkog prstena, a maškarana zvona su se čula i na istočnim dijelovima tog prstena. Grobnički su dondolaši, primjerice “obahajanjem“, odnosno obilaskom Grobnišćine otvorili sezonu Mesopusta. Maškare su počele i u Jadranovu te Crikvenici koja je za ovogodišnja karnevalska događanja, uz Veliku maškaranu povorku 29.1. i Dječju maškaranu povorku 5.2., pod šatorom pozvala i pripremila veliki broj estradnih zvijezda koje će subotnje noći učiniti nezaboravnima.

Ipak, ne počinju mesopusna događanja svuda u isto vrijeme. Iako su u prošlosti karnevalska događanja svuda započinjala prvu subotu poslije 6. siječnja, do danas nije poznato zašto neki s mesopustom kreću na Antonju, odnosno na 17. siječnja kad se obilježava sveti Anton. Među tim nekima je i Rijeka sa svojim zapadnim područjima gdje će ove godine maškarana ludovanja trajati dvije subote manje.  Iako će se karnevalska zastava podignuti 17. siječnja, na Drenovi (ispred Doma kulture na Lokvi) maškare će preuzeti ključeve grada u petak, 20. siječnja na Izboru za kraljicu karnevala u Dvorani mladosti. Koncerti, izložbe, predstave, redute i fešte, samo su dio karnevalskog ludovanja i opuštanja koje će kulminirati na Korzu u nedjelju, 19. veljače točno u podne na velikoj 29. Međunarodnoj karnevalskoj povorci koja će i ove godine okupiti nekoliko tisuća sudionika i nekoliko desetaka tisuća gledatelja. Kao uvertira velikoj, ne smijemo zaboraviti spomenuti ni malu, Dječju karnevalsku povorku u subotu, 11. veljače u 13 sati.

No, nije Rijeka sama u karnevalskom ludovanju. Prate je i sva okolna mjesta na Kvarneru. Osim maškaranih zabava, vrijeme karnevala nosi i specifična događanja poput Balinjerade. Predzadnje karnevalske nedjelje, 12. veljače, Opatijci i zaljubljenici u karneval iz okolice Opatije sudjeluju u povorci s vozilima na kugličnim ležajima ili balinjerama. Sva se vozila dijele u tri klase: monopatini, karići i američka vozila. Priredba se odvija na glavnoj opatijskoj ulici od Hotela Bristol do Slatine. Kao u svakoj pravoj utrci probe započinju već u 10 sati, a glavna utrka točno u podne. Osim Balinjerade, Opatija će dan ranije, u subotu 11. veljače biti domaćin 4. Opatijskoj pusnoj girandoli, a u nedjelju 5. veljače na tisuće malih maškarica će se okupiti na 16. Dječjem karnevalskom korzu.

U Lovranu je centralni događaj Međunarodna karnevalska povorka u nedjelju, 12. veljače, a kako izgleda natjecanje u ribolovu pod maskama možete saznati ako budete na Lovranskom mulu u subotu, 11. veljače od 11 sati na 11. Zubijadi.

Već smo ranije napomenuli kako maškarana događanja na Kvarneru najprije započinju na području Matulja. Kako i ne bi kad je toliko toga za pokazati, napraviti i zabaviti se. Već ove subote, 14. siječnja održat će se Izbor za najpusnu divojku, u petak 27.1. valja kušati brojne delicije na 9. Festivalu pusne hrani, pa potom malo potrošiti kalorije na Biciklijadi po pusneh puteh u subotu, 4.2. i na kraju 18.2. pozdraviti najbrojniju smotru zvončara u ovom dijelu Europe – 17. Zvončarsku smotru.

Veliki maškarani dan na području Viškova, koji svakako ne smijete zaobići, je subota 21. siječnja. U Marčeljima od 10 sati kreće 8. Smotra mićih zvončari a prije 13. Halubajskog karnevala koji  počinje u 14 sati ne propustite pogledati još jedan bez sumnje vrhunski spektakl, dojmljivu i specifičnu manifestacija jedinstvenog imena a sve za ljubitelje maškara, karnevala, oktana i životnog veselja – 3. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2012. Uvjet je da sva vozila koja sudjeluju na rallyu moraju biti maskirana, a start je u Viškovu u 10 sati.

Naravno da ovo nisu sva karnevalska događanja na Kvarneru. Ima ih još jako puno, a vremena i ne baš previše. Pepelnica, odnosno početak Korizme je 22. veljače. Tog će dana (u nekim mjestima dan ranije) glavni krivci svih nedaća koje su nas zatekle biti uglavnom spaljeni, a u Mošćeničkoj Dragi svog Gobota će čak raketom ispaliti u svemir.

I zato ne čekajte. Stavite masku, budite što želite i doživite najveselije godišnje doba na Kvarneru – doba karnevala!

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.