Popi’ i pojedi u Vrbniku!

Vrbnik

Popi’ i pojedi zajednički je nazivnik za manifestacije kojima se promoviraju vrbničke vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i muzičke izraze. Program manifestacija namijenjen je domaćim i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru kao i lokalnom stanovništvu, a organizatori će posjetiteljima omogućiti uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini.

Čast da otvori spomenute manifestacije pod imenom Popi’ i pojedi imat će Festival žlahtine koji će se održati 2. i 3. srpnja u Vrbniku. Dvodnevni festival žlahtine, autohtone vinske sorte koja je proslavila Vrbnik, čine Dan otvorenih podruma i obilježavanje tradicionalnog blagdana Razgona. Razgon je pastirski običaj iz davnina koji se slavi prve nedjelje po blagdanu Sv. Petra i Pavla a obilježava završetak perioda mužnje ovaca i njihovo puštanje na slobodnu ispašu. Za ovu prigodu organiziraju se radionice filcanja vune, prezentacije šišanja ovaca i pripreme ovčjeg sira. Na brojnim izložbeno prodajnim štandovima posjetitelji će moći kušati i kupiti proizvode lokalnih obrtnika – vino, maslinovo ulje, sir, med i mirisno bilje.

PROGRAM:
SUBOTA 2.7. – DAN OTVORENIH PODRUMA
Od 10 do 20 sati – Otvorena vrata podruma 7 registriranih vrbničkih vinara, za individualne posjete
Od 12 sati – Obilazak podruma sa vinskim vlakićem uz muzikaše Tria Crikvenica:
12 sati – PZ Vrbnik, Namori 2
13 sati – Kuća vina Ivan Katunar, Braće Trinajstić 3
14 sati – Katunar vinarija, Vinogradska 17
U 14,30 sati stručno predavanje (u vinariji Katunar) Predavač: Ivan Sokolić, enolog i publicist, autor prvog hrvatskog vinogradarsko-vinarskog leksikona
16 sati – PZ Gospoja – Toljanić, Sv. Nedija bb
17 sati – Obrt za vinarstvo i rasadničarstvo Šipun, Šipun 16
18 sati – Vinarija Nada, Zagradi bb
19 sati – Vinar Petar Čubranić i sinovi, Draga bb

Od 12 sati – izložbeno-prodajni štand vina svih vrbničkih vinara na Škujici i Placi
Od 17 sati – janjetina na ražnju na Škujici
Od 20 sati – grupa Point na Škujici i Trio Crikvenica na Placi

NEDJELJA 3.7. – RAZGON
Od 11 sati – cjelodnevna radionica filcanja vune Udruge Ruta iz Cres
Od 12 sati – izložbeno-prodajni štandovi:
– vina svih vrbničkih vinara na Škujici i Placi, i hrana lokalnih ugostitelja
– proizvoda od sira na Škujici:
OPG «Magriž», Kornić – vl. Mirjenko Mrakovčić
OPG Matanić, Punat – vl. Bartol Matanić
Sirana Gligora, Kolan, otok Pag
PTO Frankulin, Grobnik – vl. Aleksandar Kamenar
OPG Mini sirana, Gomirje – vl. Ilija Mrvoš
– proizvoda od maslinovog ulja, meda, lavande i mirisnog bilja na Škujci:
OPG Goran Marević, Krk
OPG Ivan Šamanić, Krk
OPG Radenka Tomašić, Batomalj

Od 17 sati – janjetina na ražnju i tripice na Škujici
U 19 sati – prezentacija šišanja ovaca i priprema sira
Od 20 sati – folklora, klapa Cinquina na Škujici, Trio Bajs na Placi
U 21 sat – promocija fotomonografije PGŽ autora Rina Gropuzza
Putevi užitka – Kvarner i Gorski kotar, na Placi

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.