Pregršt uskršnjih događanja na Kvarneru

Za ovogodišnji Uskrs  na Kvarneru pripremljen je pregršt događanja i programa.  S obzirom na to da je za predstojeće blagdane najavljeno lijepo i sunčano vrijeme, očekuje se i veliki broj gostiju – kako domaćih tako i iz inozemstva. Na cijelom Kvarneru njih oko 20 tisuća.

Iskoristite najavljeno lijepo vrijeme, posjetite jednu od kvarnerskih destinacija i uživajte u Uskršnjim blagodatima.

Opatija, Lovran i Mošćenička Draga
Uskršnji običaji na liburnijskom području sežu daleko u prošost. Jedan od takvih običaja je i Picanje jaja – pogađanje obojenih jaja kovanicama koje će se održati na sam Uskrs, 24.4. u 12 sati u Mošćenicama.
Ako ste ljubitelj slatkog, onda Vas pozivamo u opatijski hotel Imperial gdje do 26. travnja traju Dani uskršnjih slastica. Prilika je to da isprobate neke tradicionalne uskršnje slastice, ali i da možda među njima iskušate nešto novo. Kad smo već kod slastica, onda ćemo Vas pozvati i u hotel Ambasador na Dane kolača koji će trajati od 23. do 25. 4. Uskrs u Opatiji je i u znaku koncerata pa Vas tako pozivamo u petak, 22. travnja u Kristalnu dvoranu hotela Kvarner gdje će se od 20 sati održati Uskrsni koncert Sandre Bagarić i Đanija Stipaničeva. Na istom mjestu, 23.4. u 19 sati će se održati Festival Kvarner – gala koncert orkestra Akademije Ossiach. Želite li sudjelovati na koncertu uskršnjih pjesama, onda Vas pozivamo ili u Brseč 25. travnja u 18:30 na Uskršnji koncert ili u crkvu Svetog Jurja u Lovranu gdje će se iste večeri od 21 sat održati koncert Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Lovor iz Lovrana. Uskršnji koncerti nisu jedina glazbena događanja na liburnijskom području. U subotu 23. travnja možete posjetiti Jazz večer uz trio The Misyc Rose od 20 sati u kavani Palme u hotelu Bristol ili sudjelovati na glazbenoj večeri s Lotus Bandom od 18;30 u hotelu Opatija. Na sam dan Uskrsa, 24.4. održat će se Promenadni uskršnji koncert u 12 sati na terasi kavane Imperial te niz glazbenih večeri s početkom u 20 sati: Opera Night u hotelu Ambasador, Duo Performance u kavani hotela Admiral, Duo Edi & Max u aperitiv baru Excelsiora, Duo Mare u kavani hotela Kristal i Duo Voyage u hotelu Marina u Mošćeničkoj Dragi. U istom hotelu nastupit će  i Trio Pešekani (21.4., 20h).
Od sportskih događanja izdvajamo 4. Alpe Adria Cup – međunarodni turnir u bridžu koji će se održati u opatijskim hotelima Milenij i 4 opatijska cvijeta od 22. do 25. travnja.

Rijeka, Čavle, Jelenje
Od događanja povodom Uskršnjih blagdana u Rijeci izdvajamo Koncert Darka Rundeka i Cargo Tria u HKD na Sušaku u utorak, 26. travnja s početkom u 20 sati. U petak, 29. 4. u šatoru na Korzu od 9 do 12 sati održat će se predstavljanje i degustacija nacionalnih jela uz glazbu i ples povodom Dana kulture Rusina i Ukrajinaca. Istog dana s početkom u 20 sati u Dvorani mladosti će se održati Međunarodni plesni turnir u latinoameričkim i standardnim plesovima Latino Rijeka Open.
U subotu, 23. travnja se drugu godinu zaredom održava biciklistička utrka XC maraton Grobnik Lisac koja počinje u Čavlima, vozi se preko općine Jelenje, a završava u općini Klana u Liscu. Posebnost ove manifestacije je to što ona u sebi sadrži i biciklijadu za rekreativce koji imaju malo drugačiju rutu, a ove godine provesti će se stazom automotodroma Grobnik. Start biciklijade je u Čavlima u 13 sati, a cilj u Gradu Grobniku.
Cijela manifestacija posvećena je danu planete Zemlja, Jurjevi i Uskrsu. Ove godina utrka ima i humanitarni karakter. Sredstva koja se prikupe idu za pomoć teško oboljelom djetetu.

Crikvenica
Na crikveničkom području Uskrs je u znaku uskršnjih koncerata. U subotu, 23. travnja od 18 sati na trgu u centru Selca će se održati koncert tamburaškog orkestra KUD-a Neven Selce. U isto vrijeme na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici održat će se koncert KUD-ova i klapa s područja Grada Crikvenice. Na sam Uskrs u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije od 21 sat koncert će održati KUD Dr. Antun Barac Grižane.

Otok Krk
U Krku će se 25. travnja otvoriti nova tematska šetnica Putevima zlatnih kapi krčkoga blaga koja ide od grada Krka do naselja Vrh i natrag. Nakon povratka bit će organizirana težačka marenda od krčkih proizvoda po promotivnim cijenama, te zabava uz glazbu. Istog dana bit će održana i manifestacije Drobnica fest – smotra maslinara Grada Krka, u sklopu koje će biti organizirano stručno predavanje, ocjenjivanje ulja, vođena degustacija, te prodajna izložba ulja i izložba alata za maslinarstvo. Pored maslinara, na Veloj placi će se na prigodnoj prodajnoj izložbi prezentirati i ostali krčki proizvođači poljoprivrednih proizvoda – krčki sir, slane i marinirane ribe, vino, pršut, destilati…. U Baški na Uskrs od 10:30 nakon sv. Mise ispred crkve sv. Trojice bit će poslužen uskrsni doručak uz darivanje tradicionalnim domaćim pogacama i drugim slasnim delicijama. Istu večer od 20 sati također u crkvi sv. Trojice svečani koncert (a cappella) će održati riječki Putokazi. Tradicionalni Uskrsni koncert u Malinskoj održava se na Uskrsni ponedjeljak u župnoj crkvi sv. Apolinara u Malinskoj. Ove godine poznate crkvene skladbe od 20 sati izvodit će vrhunski tenor Ivo Gamulin Gianni, te pjevački zbor Dubašnica, uz klavirsku pratnju maestra Vladimira Babina. Na otočiću Košljunu 25. travnja uskrsni koncert klasične glazbe će održati zbor iz Varaždina.

Cres i Lošinj
Od 25. do 30.4. creski restorani će nuditi specijalitete od janjetine. U petak 29.04. održat će se otvaranje Prezentacijskog centra u Uljari Cres a dan kasnije, 30.04. manifestacija Rapsodija okusa creske janjetine i maslinovog ulja na glavnom trgu u gradu Cresu.
Što se uskršnjih događanja na Lošinju tiče, održat će se dva uskrsna koncerta puhačkog orkestra Josip Kašman – u župnoj crkvi sv. Antuna opata u Velom Lošinju od 11 sati i u župnoj crkvi Porođenja Marijinog u Malom Lošinju od 20 sati.
Lošinjani će Vas i ove godine vratiti u Dane Apoksiomena i Antike, koji će se održati od 22. do 29. travnja. U tih sedam dana moći ćete uživati u arheološkom ronjenju, antičkom nakitu. Za goste hotela organizirat će se rimske kupke i masaže, dok će Lošinjski muzej napraviti predavanja i prezentacije o Hrvatskom Apoksiomenu. Na sam Apoksiomenov rođendan, dan kad je  27. travnja 1999. godine izvađen iz podmorja Lošinja,  organizirat će se razne zabavne i sportske aktivnosti, a moći će se kušati i torta Apoksiomen.

Rab
Od prigodnih uskrsnih programa na Rabu izdvajamo korizmeni koncert rapskih klapa koji će se održati na Uskrsni ponedjeljak u crkvi sv. Eufemije u Rabu s početkom u 18:30.
Loparani će za svoje goste na sam Uskrs napraviti Tradicionalni uskršnji doručak ispred crkve sv. Ivana Krstitelja (11,00 sati) i u AC San Marino (10,00 sati), a dan kasnije će se održati koncert pjevačkog zbora Murtela u crkvi sv. Ivana Krstitelja od 17 sati.

Gorski kotar
U Prezidu će se na Uskrsni ponedjeljak održati Trakanje jajc – Tradicionalno trkanje jaja dok će istog dana Ličani imati Jurjevu, odnosno proslavu svog zaštitnika sv. Jurja.
U Domu kulture u Skradu do 23. travnja možete od 9 do 19 sati pogledati izložbu likovnih radova vjerske uskršnje tematike.
U crkvi sv. Nikole u Brod Moravicama 24. i 25. travnja možete pogledati izložbu prigodnih Uskršnjih radova koje su izradile korisnice i volonterke Programa Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama na području Općine Brod Moravice. Dan ranije, 23. travnja će se održati Turnir u boćanju (trojke) sa područja Primorsko-goranske županije.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.