Putem zdravlja i prijateljstva na 2 kotača

Predivan jesenski vikend i iznimno atraktivna biciklističko-pješačka staza privukli su više od 450 rekreativaca ove nedjelje u Buje. Razlog? Bicikliranje Parenzanom – trasom stare željezničke pruge koja je od 1902. do 1935. godine povezivala Trst i Poreč. Dvodnevno druženje održano je povodom otvaranja Parenzane – projekta Parenzana II, Ponovno oživljavanje puta zdravlja i prijateljstva koji se izravno nadovezuje kao nastavak na projekt PARENZANA Put zdravlja i prijateljstva kandidiran i odobren u sklopu programa za susjedstvo INTERREG III A- Slovenija- Mađarska-Hrvatska. Dobivenim sredstvima iz programa uređen je veći dio trase kojom je početkom stoljeća tutnjala parna lokomotiva.

Iako je ukupna dužina Parenzane iznosila 123 kilometra, danas je u funkciji  njezin veći dio od Izole do Poreča koji se slobodno može upoznati biciklom ili pješke. Koliko je to bio zahtjevan projekt prije više od 100 godina govori podatak da se trasa sastojala od 604 zavoja, 9 tunela, 11 mostova i 6 vijadukata. Na njoj se nalazilo 35 željezničkih postaja od kojih je ona u Grožnjanu bila na najvećoj nadmorskoj visini od 293 metra.

Prvog dana Otvaranja Parenzane, u subotu, nešto više od 300 rekreativaca je odvozilo dionicu od Lucije (SLO) do Buja i natrag ukupne dužine 48 kilometara. U nedjelju se u Bujama okupilo oko 450 biciklista koji su krenuli preko Grožnjana, Livada i Vižinade do Poreča. Biciklirajući trasom stare Parenzane preko brojnih mostova i vijadukata te kroz nekoliko tunela, još se i danas mogao čuti zvuk parne lokomotive i klopotanja kotača vagona koji su se najprije spuštali od Grožnjana do Livada, a onda laganim usponom se penjali do Vižinade nakon čega je opet uslijedio spust do Poreča. Prisjećanje na to dočarano je slikama iz  tog vremena u Muzeju Parenzane u Livadama dok se zvuk šuštajuće lokomotive mogao čuti  na okrjepi u Vižinadi gdje je postavljena i maketa lokomotive tog doba.

Nakon 5 sati i 67 kilometara uživanja u iznimno zanimljivim dionicama Parenzane, duuuuuga povorka je stigla na cilj – u Poreč. Zasluženi ručak i kuhano vino te nastavak druženja potvrdio je činjenicu kako je Parenzana uistinu put zdravlja i prijateljstva.

Na kraju, moramo spomenuti kako je veliki broj sudionika pomalo iznenadio organizatore pa su tako mnogi na okrjepama bili uskraćeni voćem i slasticama, a na cilju je potrajao transfer bicikala i sudionika do Buja otkud se krenulo s bicikliranjem. Ipak, nije sva krivica u organizatorima jer je dan prije biciklijade bilo putem weba prijavljeno oko 200 sudionika, da bi se na startu pojavilo dvostruko više ljubitelja bicikliranja.

Zato, dragi sudionici Parenzane, pokušajte se sljedeći put prijaviti na vrijeme kako biste olakšali i organizatorima i sebi uživanje na Parenzani.

 

TRASA

 

Fotografije

[nggallery id=59]

 

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.