Sajam Alpe Adria – turističko središte regije

Radna zajednica Alpe-Jadran ovih je dana i službeno proglasila sajam Alpe–Adria: Turizam i slobodno vrijeme središnjim turističkim događajem regije Alpe-Jadran koja obuhvaća deset regija Italije, Austrije i Mađarske te Sloveniju i Hrvatsku u cjelini.

Taj veliki uspjeh za središnju sajamsku priredbu na području turizma i slobodnog vremena smješta Ljubljanu kao turističko središte regije koja se tako razvija u prepoznatljivo poslovno mjesto susreta vodećih turističkih aktera iz regije, ali i izvan nje.

Regija Alpe-Jadran, naime, postaje sve privlačnija za organizirane posjete turista i iz udaljenijih odredišta poput Kine, Japana, SAD-a i drugih krajeva. Kao što je naglasio dr Wolfgang Platzer, generalni tajnik zajednice: potreban je zajednički pristup za zajedničku prodaju u cijeloj regiji. Radna se zajednica, naime, proteže od Lombardije do Mađarske, od Gradišća do krajnjeg juga Hrvatske, a to su sve zanimljiva turistička tržišta po cijelom svijetu.“

Podsjetimo samo da je sajam Alpe–Adria: Turizam i slobodno vrijeme učinio sadržajni i zemljopisni proboj u regiju ovog siječnja kao jedini sajam koji javnosti predstavlja turističku ponudu s obzirom na destinaciju iz koje stižu izlagači i s obzirom na proizvode iz izložbenog programa. U toj se ponudi posjetitelji klasificiraju u četiri karakteristične vrste turista: aktivne, ležernije turiste željne odmora, izletnike i avanturiste.
Sljedeći sajam Alpe–Adria: Turizam i slobodno vrijeme održat će se na Gospodarskom razstavišču u Ljubljani od 26. do 29. siječnja 2012. te će sa sljedećim novostima predstavljati značajnu nadogradnju ovogodišnjeg koncepta sajma:
o    stručni susret turističkih agencija iz regije Alpe–Jadran
o    natjecanje kuhara Global Chef Challenge pred očima posjetitelja
o    stručni susret turističkih novinara FIJET iz regije Alpe–Jadran
o    stručni susret turističkih vodiča iz regije Alpe–Jadran
o    izbor stručnih predavanja Travel Zoom in Focus.

Organizatori pripremaju još nekoliko stručnih inserata i, naravno, mogućnost vođenja po sajmu za posjetitelje.

I ovaj će sajam pratiti nagrada Jakob za turističku kvalitetu i izvrsnost u regiji Alpe–Jadran. Tema natječaja za nagradu Jakob 2012. jest: Inovativni turistički programi na području alternativnih oblika odmora i opuštanja. Međunarodni stručni žiri s područja Radne zajednice Alpe-Jadran, kojemu predsjedava prof. dr Janez Bogataj, ocijenit će projekte koji donose inovativne turističke proizvode na različitim područjima alternativnih oblika odmora i opuštanja u turističke ponude mjesta i područja u regiji. Pri ocjenjivanju će se posebno uzimati u obzir odredbe i smjernice održivog razvoja i razvoja s prirodom. Za nagradu Jakob 2012. mogu se prijaviti različiti nositelji turističkih programa i sadržaja s navedenog područja, tj. alternativnih oblika odmora i opuštanja.

Prvi dobitnik nagrade Jakob, za koju su se 2011. godine natjecali na području kulinarstva, projekt je hotela Triglav Bled, Kuharska škola Chefa Uroša Štefelina. Marcela Klofutar, izvršna direktorica Hotela Triglav Bled između ostalog je spomenula koliko je za njih važna nagrada za višu svijest o kulturi prehrane i pića u našim krajevima: U okviru kuharske škole pripremaju se kuharske radionice za djecu, odrasle, poduzeća i dr., prezentacije ugostiteljskih poslova po osnovnih školama za roditelje i savjetnike. Stranci putem kuharskih radionica upoznaju našu kulturu, prirodu, tradiciju i time šire znanje o kulinarskoj Sloveniji preko granica.

Na posljednjem sajmu proteklog siječnja u četiri se dana predstavilo 332 ponuđača turističkih usluga i 20 nautičkih poduzeća iz regije. Osim turističke ponude iz regije Alpe–Jadran, na sajmu su se predstavile i udaljenije destinacije poput država nekadašnje Jugoslavije, Španjolska i Turska. Osvježenu priredbu pogledalo je oko 16.000 posjetitelja i 265 domaćih i stranih predstavnika medija.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.