Srdela je in i u Rijeci

Slučajno ili ne, ali samo nakon 4 dana od manifestacije 8. škola soljenja sardela u Fažani i u Rijeci će srdela postati IN. Naime, u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke od 4. do 7. svibnja u Rijeci će se održati Gastro dani Srdela je IN, s ciljem učenja i očuvanja tradicije mediteranske prehrane, blagotvorno djelovanje koje dokazuju brojne studije.

Gastro dani počinju u srijedu, 4.svibnja, kada će se od 11,00 do 12,30 sati na Korzu ispred Radio Rijeke, promovirati program degustacijom jela od srdele na štandovima ugostitelja, uz sudjelovanje učenika Ugostiteljske škole Opatija.

Da bi potaknuli vraćanje srdele, nutritivno bogate i jeftine namirnice u jelovnike naših domaćinstava i restorana, tijekom manifestacije će niz ugostiteljskih objekata – po popularnim cijenama – pripremati razna jela sa srdelama, koja je u ovo doba godine i najkvalitetnija.

Konoba Blato 1902, Titov trg 8/c, tel. 336-970, od 7 – 22 sata
Brodet od srdela s palentom – 25 kn
Složenac od srdela, krumpira i rajčica + miješana salata – 25 kn

Konoba Feral, Matije Gupca 5, tel. 212 274, od 9 – 22 sata
Srdela na žaru (400 g bruto) – 14 kn
Marinada od srdela na bijelo – 25 kn

Mexican cantina Bodega, Ivana Zajca 10, tel. 335 759, od 10 – 23 sata
Ceviche Fiume (fileti srdele marinirani u soku limete s povrćem i mexičkim krumpirom) – 28 kn
Burrito los Amigos (rolana zapečena tortilja punjena filetima srdele i povrćem, enchilada umak, mexička riža i sir) – 28 kn

Restoran Gric & Guc, Dolac 8 b, tel. 319 043, od 11 – 15 i 19 – 22 sata
Srdele na lešo u maslinovu ulju s prilogom – 28 kn
Pržene srdele u sezamu s krumpir salatom – 28 kn

Restoran hotela Continental, Šet. A. K. Miošića 1, tel. 372 008, od 10 – 22 sata
Šurlice prelivene umakom od srdela + čaša vina – 30 kn
Pržene srdele u bijelom vinu sa sokom od naranče + čaša vina – 30 kn

Restoran hotela Best Western Jadran, Šet. XIII divizije 46, tel. 216 600, od 17 – 22 sata
Baguetti s tartarom od slanih srdela – 30 kn
Odrezak od tune u umaku od srdela i kapara – 60 kn

Gastro manifestacija Srdela je IN obogaćena i edukativnim programom – predavanjima “Srdela i…”, na kojima će se od stručnih predavača moći doznati zašto je plava riba nezaobilazna namirnica u zdravoj prehrani, kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje i izbjeći zablude na policama supermarketa, za strastvene ribolovce, profesionalne kuhare, ali i ambiciozne amaterske kuhare namijenjena je radionica soljenja srdela, a poznavanje osnova o vinu i pravi odabir uz jelo, dio su današnje opće kulture. Predavanja će se održavati na riječkoj rivi u posebnom ugođaju restorana (broda) Arca Fiumana – ulaz slobodan:

Srijeda, 4. svibnja: sol, radionica soljenja srdela i degustacija ribljih proizvoda tvrtke Krajani, u 18 sati. Predavač: Ivan Franolić.

Četvrtak, 5. svibnja: Plava riba – nezaobilazna namirnica u zdravoj prehrani, u 18 sati. Predavač: dr.sc. Sanja Vidaček, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.

Petak, 6. svibnja: Maslinovo ulje, kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje, te kakvo nam nude supermarketi, u 18 sati. Predavač: mag.ing.agr. Ivana Radić, Agronomski fakultet u Zagrebu.

Subota, 7. svibnja: Vino – uvod u svijet vina i degustacija Capo vina, u 14 sati. Predavač: sommelier Branko Muždeka.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.