Srednjevjekovni dan kod vitezova okruglog stola

Jeste li ikad razmišljali postati vitez? Barem na jedan dan. Ako još uvijek razmišljate o tom, Promotiv Vam može pomoći. Naime, na cjelodnevno druženje s vitezovima okruglog stola povest ćemo Vas prema srcu viteštva u Sloveniji, u selo Zabukovje kod Mirne na Dolenjskem gdje u jedinom takvom viteškom taboru u Sloveniji, nazvanom Viteški kut, vlast obnaša Karantanski Viteški Red Okruglog Stola.

Prije ulaska u tabor, dočekat će nas vitezovi koji će nam pripremiti ceremonijalni viteški pozdrav u čast dolaska u tabor. Slijedi viteška okrjepa sa srednjovjekovnim jelima, poput Eminih čizmica i Nuninih šapica, te kruhom i solju, a žeđ ćemo gasiti sa srednjovjekovnim vinom Hipokras. Slijedi presvlačenje u prave viteške tunike te razgledavanje srednjovjekovnog tabora gdje se može vidjeti izložba oružja i oklopa, poligon za streličarstvo, poljska kuhinja, naprave za obranu i opsadu te srednjovjekovnu kovanicu novca. Dodajmo, kako će se sudionici i sami okušati u kovanju srednjovjekovnog novca. Cijelo vrijeme razgledavanja tabora s nama će biti i prior viteškog reda Janez Kamniški koji će nas prilikom predstavljanja pojedinih elemenata tabora pričom odvesti u šarolik svijet srednjovjekovnog života.

Po završetku razgledavanja srednjovjekovnog tabora slijedi kulinarski dio s viteškim namirnicama nakon čega ćemo se još bliže suočiti s viteštvom. Najprije ćemo se na Gaudiju okušati u sljedećim disciplinama:
–    Skakanje u vrećama i trčanje na štulama
–    Vožnja s drvenom kariolom
–    Bacanje kamena u dalj
–    Streličarstvo
–    Nabadanje prstena
–    Roland
Za uspješno izvršavanje navedenih disciplina brinut će se srednjovjekovni far, a za dodatnu zabavu dvorski burkež (poznatiji kao dvorska luda). Sudionici će također upoznati na koji su način u srednjem vijeku igrali nogomet, ali će naučiti i plesati renesansni ples. Nakon toga slijedi i škola mačevanja. Vitezovi će nam pokazati osnovne tehnike svladavanja mača, ali ćemo također probati kako izgleda mačevanje s pravim mačem. Kao stvarni zaključak viteškog dana za Vas će se izvesti napad na glavna ulazna vrata s »ovnom«. Naš vođa će biti vitez Janez Kamniški, a s druge strane će nas čekati pravi vitezi. Kad srušimo gradska vrata slijedi zaslužena i bogata viteška gozba sa zanimljivim programom u kojem će sudjelovati trbušna plesačica, gutači vatre i vatreni mačevaoci. Zabavu ćemo zaključiti u večernjim satima kad ćemo se lagano uputiti kućama.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.