Svijet oktana na opatijskoj rivijeri

U organizaciji riječkog Autokluba M.R.C. Sport i uz suorganizaciju Autokluba Opatija 9. i 10. rujna će se održati 20. Rally riviera Opatija 2011. Značajno međunarodno rally natjecanje šesto je ovogodišnje bodovno natjecanje Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske i Državnog prvenstva Hrvatske što ga raspisuje nacionalna automobilistička sportska asocijacija – Hrvatski auto i karting savez. Jubilarni 20. rally svojom je koncepcijom i odabirom lokacija na kojima se odvijaju brzinci na neki način – sjeta na protekle uspješnice. Ukupna duljina itinerera je 289,46 km, na tri različite dionice vozi se ukupno osam brzinskih ispita duljine 92,67 km, pet je dionica i dvije etape – u dva natjecateljska dana. Opatija je centar zbivanja – servisno parkiralište je na opatijskom Mulu ( Luka), a startno-ciljne destinacije sami centar turističke meke – Slatina.

20. Rally riviera Opatija krenut će u petak, 9. rujna u 18 sati ceremonijalnim startom sa Slatine. Slijedi brzinac Preluk ( duljina 2,58 km ) kojeg posade voze dva puta – prvi večernji od 18,23 sati, a potom drugi noćni od 20,43 sata. Start je kod Akademije (ex Milde) u smjeru Rijeke, sa ulaskom u sjeverni autokamp i tri kruga uključujući i prolaz preko nekadašnje legendarne startno-ciljne crte svjetskog prvenstva motorista. Cilj prvog dana je u Opatiji u 21,55. Slijede – u 22 sata Defile Miss rally ( prateći program manifestacije).

Subotnji program počinje startom sa Slatine u 11,01 sati. Brzinac Učka duljine 11,94 km ( od Veprinca preko Poklona do istarskog ulaza u tunel ) vozi se tri puta – prvi starta u 11,54, drugi u 14,45, treći u 17,36 sati. Brzinac Lupoglav najdulji je i iznosi 17,23 km, a odvija se na dijelu od Ročkog Polja do Erkavčića. Time je manifestacija uvrštena i u višednevne programe obilježavanja Dana Grada Buzeta. Prvi puta na startu u Ročkom polju posada sa brojem 1 biti će u 12,27 sati, drugi puta u 15,15, a treći u 18,09 čime će se zaključiti natjecateljski dio – dolaskom na opatijsku Slatinu u 19,30 sati. Tijekom dana prateći programi traju na Mulu u Servisnom parku u Opatiji – u 12 sati novi Defile Miss Rallya, a u 16 sati Pit Stop nagradna igra za ljubitelje rallya. Po okončanju natjecanja u 21 sati uslijediti će koncert poslije kojeg je u 22 sata svečana dodjela priznanja, a u 23 – šećer na kraju – izbor Miss Rallya Riviera Opatija.

Prijavljeno je 48 posada iz šest europskih zemalja – Hrvatske (29), Slovenije (11), Srbije (3), Austrije (2), Bosne i Hercegovine (2) i Mađarske (1). Hrvatske posade – vozači stižu iz 16 klubova, od kojih je osam s područja Regije Zapad HAKS-a ( 16 posada). Prema listi prijava raspoređeni su u osam klasa, najbrojnija je vrhunska i prestižna N4 ( uključujući i jedno vozilo S2000) sa 11 vozila, a slijedi klasa A5 sa deset. U grupi N u dvije klase ima 17 automobila, grupi A sa tri klase 20 automobila, a u grupi S sa tri klase 11 automobila. Prijavljen je nastup u 16 marki raznih tipova svjetskih automobila, a sa deset vrhunskih na ljestvici vodi – Mitsubishi !!
Startni broj 1 dodijeljen je proteklog desetljeća najuspješnijoj hrvatskoj rally posadi Juraj Šebalj – Toni Klinc (AK Sljeme) koji nastupaju sa Mitsubishi Lancerom EVO IX, ujedno jedinima koji su kao posada okusili slast pobjede na Rallyu riviera Opatija.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.