Tajanstvenim šumama Kočevskog

Ono što je nama Gorski kotar, naše najzelenije srce Hrvatske, to je Sloveniji – Kočevsko. Regija u kojoj kraljuje šuma. I to jako puno šume. Čak 91% cijele regije pokriveno je tim magičnim zelenim plaštem. S obzirom na to da se Kočevsko nalazi odmah s druge strane rijeke Kupe, bio nam je to dovoljan razlog da se biciklima zaputimo u svježinu i hlad Kočevskog i istražimo, kako kažu domaćini, najtajanstveniji dio Slovenije.

Samo Kočevsko, kao i glavno središte Kočevje, nosi ime po starom nazivu za šumu jele – hoče. Kad jednom uđete u ta crnogorična prostranstva, odmah ćete shvatiti zašto nosi taj naziv. A na Kočevsko možete ući vrlo lako. Od Rijeke do Kočevja je sat i pol vožnje autom, a do Kupe, gdje možete započeti vašu avanturu je sat vremena. Od Zagreba je potrebno oko 2 sata. Najbolji način za istražiti Kočevsko na 2 kotača je odvoziti – Kočevski krog. Malo više od 150 kilometara asfalta i lijepog makadama s oko 3000 metara ukupnog uspona izvrsna je kombinacija za višednevno uživanje. Iako se Kočevski krug može odvoziti i u 2 dana, optimalno bi bilo ispedalirati ga u 3 ili 4 dana. S obzirom na to da je riječ o kružnoj stazi, na Kočevski krog se možete priključiti gdje god vam odgovara – ili s obale rijeke Kupe ili u Kočevju.

Ako krećete iz Kočevja, najbolje je krenuti iz centra, od hostela Bearlog u sklopu kojeg se nalazi i Turističko informativni centar Kočevsko gdje možete naći sve informacije o turi, ali i svemu što Kočevsko nudi, između ostalog i ponudu brojnih aktivnih izleta. Što se samog hostela tiče, smještaj je to kakav biciklisti mogu samo poželjeti. Uredan, čist te eko i bike friendly.

                             

Iz centra Kočevja u kojem dominira impozantna crkva sv. Fabijana i Boštjana uz rijeku Rinžu ruta vas vodi kombinacijom asfalta i lijepog makadama prema MTB Trail Centru Kočevje – atraktivan bike park s oko 15 kilometara uređenih staza prilagođenih svim kategorijama – od onih ekstremnijih do manje zahtjevnih.

                             

Od MTB Trail Centra ruta nastavlja najprije makadamom, a potom glavnom cestom prema Kočevskoj Reki, dok vas znatiželjno s pašnjaka promatraju krave, koze, konji s obližnjih obiteljskih gospodarstava. Na ulazu u Kočevsku Reku kod crkve sv. Ivana Krstitelja nalazi se najveći orah u Sloveniji visok 18 metara s opsegom od 434 centimetra. Iako se ne zna kad je posađen, starost mu se procjenjuje na više od 350 godina. Iz Kočevske Reke ruta vodi do obližnjeg Reškog jezera oko kojeg je sprovedena poučna staza Orlov put s obzirom da je uz jezero i stanište najvećeg europskog orla – štekavca.

                             

Nakon predaha uz jezero, započinje uspon uz prašumu Krokar, strogi rezervat iskonske bukove šume, prema prijevoju Strma Reber koji se s druge strane prema rijeci Kupi smatra najstrmijim usponom u Sloveniji te je izazov brojnim biciklistima. Srećom, taj najstrmiji dio Kočevski krog prolazi u kontra smjeru. Spuštajući se serpentinama u dolinu Petra Klepca obavezno zastanite na zavoju broj 8 gdje se nalazi vidikovac s predivnim pogledom na doline Čabranke i Kupe te vrhove Risnjak, Guslicu i Snježnik.

                             

Na kraju spusta stižemo u Osilnicu i na zasluženi predah u Hotelu Kovač. Objekt osim smještaja nudi i vrhunsku gastro ponudu, kao i brojne aktivnosti na otvorenom (rafting, tenis…) te adrenalinski park. Za nadoknadu izgubljenih kalorija može poslužiti izvrsna štrudla od jabuke ili voćna kocka od sira.

                   

Od Osilnice dalje ruta prati rijeku Kupu sljedećih 40-ak kilometara i to je i najpoloženiji dio Kočevskog kroga uz 3 kratka, ali slatka uspona. Prvi od njih slijedi nakon što prijeđete prirodni rezervat Mirtoviški potok. Na vrhu tog uspona čeka vas kapelica sv. Ane i predivan vidikovac na gornji tok rijeke Kupe. Nastavljate uz Kupu dok se s lijeve strane doline poput čuvara uzdižu Loška i Kuželjska stijena i prate svaki vaš pokret. Prije dolaska u Petrinu gdje se nalazi granični prijelaz prema Brodu na Kupi, očekuje vas još jedan lijepi makadamski uspon te atraktivan zavojiti spust koji vas poput „roller coastera“ vraća na obale rijeke Kupe.

                             

Ruta potom prolazi mjesto Fara te dolaskom u Dolenju Žagu očekuje vas još jedan izazov koji je vrijedan svakog okreta pedale – uspon do utvrde Kostel. Drugi je to najveći dvorac u Sloveniji koji je za vrijeme turskih napada imao stratešku ulogu u obrani, a danas je krasna kulisa za različite kulturne, glazbene, ali i poslovne te kulinarske događaje. Posjet dvorcu i razgled njegove unutrašnjosti se svakako preporučuje.

                             

Nakon posjeta Kostelu slijedi još 15-ak kilometara vožnje uz Kupu nakon čega se u mjestu Dol, ruta polako uzdiže prema selu Predgrad i nastavlja valovitom vožnjom po Kočevskim bregima, a asfalt sve više prelazi u fini makadam. Prolaskom uz Nemšku Loku vidljivi su ostaci tornja crkve Sv. Marije Trošt koja je bila najveća barokna crkva između Kočevja i Novog Mesta, a kod sela Hrib pri Koprivniku nećete moći ne vidjeti jednu od najvećih lipa u Sloveniji čiji je opseg gotovo 5 metara.

                             

Od Koprivnika nadalje ruta ulazi u gustu crnogoričnu šumu jele i vodi vas do svoje Kraljice Roga – najveće jele čija visina prelazi 50 metara, opsega 496 cm, a starost joj se procjenjuje na više od 500 godina. Nedaleko od najviše slovenske jele dolazimo i do Žage Rog – područje na kojem se iza 1. svjetskog rata nalazila najveća i najmodernija drvna industrija u Sloveniji s više od 500 zaposlenika. U to vrijeme pilana je imala 17 kružnih pila, a pogonska os je bila duga čak 63 metra. Za potrebe parnog pogona, a zbog nedostatka vode izgrađena su i dva bazena s promjerom od 15 metara i dubinom od 7 metara koji su vidljivi i danas dok od pogonskih zgrada pilane nije ostalo ništa.

                             

Od Žage Roga ruta Kočevski krog nastavlja šumskim prostranstvima gdje obitavaju sve tri europske zvijeri – vuk, ris i medvjed, te ako budete dovoljno tihi možda i ugledate neku od njih. Ili barem njihove tragove. Po prolasku sela Pugled pri Starem Logu slijedi jedan kilometar šumske staze, i to je jedina dionica koja nije asfaltna ili makadamska što znači da je cijela ruta Kočevski krog namijenjen trekking ili gravel biciklima, ali se može odvoziti i MTB biciklima.

                             
Po izlasku sa šumske staze slijedi još nekoliko kilometara makadama, a potom se asfaltnom cestom spuštate prema Kočevju i Kočevskom jezeru jednom od najdubljih slovenskih jezera gdje i završavate svoju avanturu po najtajanstvenijem dijelu Slovenije uz jedno ili dva hladna piva Pivovare Matt koja nudi svjetlo i tamno pivo te nekoliko okusa brendiranih s nazivima lokaliteta na Kočevskom.