U Umag na Smrčkijadu

Osim branja šparuga, ovog vikenda možete uživati u još jednoj samonikloj deliciji. Naime, na Novoj obali u Umagu će se od 8. do 10. travnja održati 6. Tradicionalni međunarodni dani gljiva i Smrčkijada. Trodnevna manifestacija pod šatorom na rivi imat će edukativni i promotivni dio. Održat će se nekoliko predavanja o gljivama, ljekovitom bilju i zaštiti prirode. Djeca školskog i predškolskog uzrasta sudjelovat će sa svojim likovnim i literalnim radovima na manifestaciji. Za sve zainteresirane turiste i sugrađane pripremat će se jela s gljivama i poznati gljivarski kotlići. Centralni događaj dana gljiva bit će Smrčkijada u subotu 8. travnja kad se očekuje petstotinjak gljivara.

Program:

Petak 8.travnja
13.00 U gradskoj vijećnici Umag organizira se Radionica”Okrugli stol”na temu EKOLOŠKI ODRŽIVI RAZVOJ ŠUMA I LIVADA  TE OČUVANJE STANIŠTA GLJIVA KAO OSNOVNI PREDUVJET BUDUĆNOSTI GLJIVARSTVA U HRVATSKOJ I NAŠOJ OKOLICI! Organizatori radionice su Hrvatski Mikološko-Gljivarski Savez i domaćin Gd.”BOLETUS” Bujštine.
15.00-18.00 Tečaj i prezentacija mikroskopiranja gljiva s mogućnošću prikazivanje radova zainteresiranih pojedinaca. Mentori -Marino Zugna  (IT) i Miroslav Praskalo (HR)
15.00 Otvaranje izložbe likovnih i literarnih radova osnovnoškolaca s područja Bujštine na temu –”ČAROBNI SVIJET GLJIVA”

Subota 9. travnja – 6. međunarodna SMRČKIJADA
10.00  Cjelodnevno mikroskopiranje i analiza ubranih gljiva sa Gljivarijade
10.00-10.30   Okupljanje učesnika Smrčkijade te prijavljivanje ekipa organizatorima. Za sudionike Smrčkijade predviđen je sendvič za doručak te gljivarski kotlić za ručak.
10.45   Otvaranje međunarodne Smrčkijade, pozdravni govor organizatora i domaćina.
11.00-14.00  Polazak gljivarskih ekipa, u pratnji domaćih vodiča, na berbu smrčaka u okolici grada Umaga
14.00  Živa glazba i ples zabavljat će gljivare uz bogatu ponudu jela pripravljenih od gljiva, šparoga, morskih plodova i mesa, poznata kao “Mare-Monti” – kombinacija primorskih i kontinentalnih jela.
14.30 Posluživanje “gljivarskog kotlića” svim prijavljenim učesnicima Smrčkijade.
15.20  Dodjela nagrada za najvećeg smrčka, za najljepšu gljivu Gljivarijade, najljepšeg gljivarskog štapa te dodjela zahvalnica svim prijavljenim ekipama na Gljivarijadi.

Nedjelja 10. travnja.
12.00  Dodjela priznanja i zahvalnica učenicima, dobitnicima nagrada na natječaju likovnih i literarnih radova na temu “Čarobni svijet gljiva” organiziranog prigodom manifestacije Dani  gljiva.
12.30 Međunarodno takmičenje u pripremi gljivarskih i običnih kotlića
14.00 Živa glazba i zabava uz BAMBUS-band i show domaćih harmonikaša te bogata ponuda jela i pića, gljiva ,vrhunskih maslinovih ulja, meda, domaćih rakija, vrtnog cvijeća i sadnica.
14.15 Ocjenjivanje gljivarskih kotlića i proglašenje pobjednika
14.30  Konzumacija kotlića čiji prihod ide u HUMANITARNE SVRHE!

Gljivarska manifestacija “DANI GLJIVA” održava se pod šatorom na novoj gradskoj rivi u organizaciji vrijednih gljivarica i gljivara D.g. “Boletus”  pod pokroviteljstvom T.Z.Umaga, Grada Umaga i mnogih sponzora. Dobrodošli Na 6.”DANE GLJIVA” .

Organizator:
Gljivarsko društvo Boletus
++ 385 (0)91 522 533 0
marinoumag@gmail.com

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.