Učka i Lovran domaćini najboljim biciklistima svijeta

Sedmi po redu MTB Učka Maraton koji će se održati 29. srpnja 2012. godine na području Lovrana i Parka prirode Učke u organizaciji BBK Marun, uvršten je među 10 utrka Svjetskog kupa (UCI Mountain Bike Marathon Series) koje se boduju za Svjetsko prvenstvo. Na taj način je Lovran dobio najjaču MTB maratonsku utrku ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji, na kojoj se očekuje nekoliko stotina natjecatelja u nekoliko kategorija.

UCI Mountain Bike Marathon Series nova je serija brdsko-biciklističkih utrka koje se održavaju po cijelom svijetu. Direktorski odbor Međunarodne biciklističke organizacije (UCI) odabrao je za 2012. godinu 10 svjetski poznatih utrka među kojima je svoje mjesto našao i MTB Učka Maraton
Bit će to definitivno utrka koja će privući brojne bicikliste iz cijele regije, jer prvih pedeset plasiranih ostvaruje direktan ulazak na svjetsko prvenstvo koje će se održati 7. listopada u francuskom Ornansu. Utrka u Lovranu na taj je način postala prva utrka u Hrvatskoj koja će okupiti najbolje biciklističke maratonce na svijetu. Osim lovranske utrke, bodovi će se također skupljati i u Južnoafričkoj Republici, Francuskoj, Švicarskoj, Kostariki, Italiji, Austriji i Latviji,odnosno u državama u kojima će se organizirati UCI MTB maraton serije.

Posebnost MTB Učka Maratona u odnosu na ostale utrke je izuzetan spoj mora i planine. Naime, start i cilj utrke su u centru Lovrana na Lovranskom mulu na 0 metara nadmorske visine dok je najviša točka 90-ak kilometara duge staze na 1200 metara nad morem. Treba istaknuti kako se kod brdskog biciklizma ne gleda razlika najniže i najviše točke nego ukupni usponi tijekom cijele staze koji na MTB Učka Maratonu iznose oko 4200 metara i svrstavaju je među atraktivnijim i zahtjevnijim stazama svijeta. Organizatori očekuju kako će za prolazak cijele staze biti potrebno oko četiri sata vožnje, dok će je oni najpripremljeniji odvoziti za oko 3 sata.

Dodajmo kako se za utrku koja se boduje za Svjetski kup mogu prijaviti licencirani vozači, muškarci i žene, ali će utrka biti na raspolaganju i ostalim kategorijama, veteranima, rekreativcima, juniorima što je idealna prilika za promociju cijele Primorsko-goranske županije, Lovrana, Učke i ljepota Parka prirode Učka iz razloga što je područje Kvarnera idealno za razvitak brdskoga biciklizma zbog raznolikosti i povoljnih klimatskih uvjeta.

Kalendar utrka 2012.:
25.2.  UCI MTB MARATHON SERIES –  Mpumalanga (RSA)
8.4.    UCI MTB MARATHON SERIES –  Laissac (FRA)
10.6. UCI MTB MARATHON SERIES –  Estavayer-le-Lac (SUI)
17.6. UCI MTB MARATHON SERIES – Caldera (CRC)
7.7.    UCI MTB MARATHON SERIES – Villabassa (ITA)
29.7. UCI MTB MARATHON SERIES – Lovran (CRO)
19.8. UCI MTB MARATHON SERIES – Stattegg (AUT)
26.8  UCI MTB MARATHON SERIES – Jūrmala (LAT)
8.9.  UCI MTB MARATHON SERIES – Val di Fassa (ITA)
9.9.  UCI MTB MARATHON SERIES – Obwalden (SUI)
7.10.     UCI MARATHON WORLD CHAMPIONSHIPS – Ornans (FRA)

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.