Udahnite duboko i osjećajte se bolje

Rezultati studije pokazuju da su tijekom tjednog boravka na Lošinju i udišući jedinstveni lošinjski zrak, gosti imali poboljšanu funkciju pluća, bolje disanje, više zdravlja, te su otpustili većinu stresa.

Ljekovitost lošinjske klime poznata je od kraja devetnaestog stoljeda kada je započeo zdravstveni turizam na otoku, točnije od 1882 godine kada dr. Conrad Clar (1844-1904) poznati austrijski balneolog i klimatoterapeut otkriva vrijednosti lošinjske klime. U tome mu je pomogao i dr Leopold Schroter, otorinolaringolog, sveučilišni profesor iz Beča. 1892 godine Veli i Mali Lošinj proglašeni su klimatskim lječilištima .

Lošinj je i danas ponosan na svoje prirodne ljekovite činitelje: blaga klima, 2561 sunčanih sati, gusta borova šuma, preko 1200 vrsta biljaka, čisto more, morski aerosol, 265 vrsta algi, zrak prve kvalitete, pelud raznih aromatičnih biljaka, morski peloid, a svi blagotvorno djeluju na brojna bolesna stanja, te povoljno djeluju na stres, kao i za bolesti pluća i bolesti kože .

Na Lošinju su proveli malu pilot studiju o utjecaju prirodnih ljekovitih činitelja u Autokampu Čikat u Malom Lošinju na plućne funkcije korisnika kampa koristeći se spirometrijom kao objektivnom metodom mjerenja plućne funkcije. Mjerenja su provedena su s Internističkom ordinacijom mr.sc.dr.med. Anamarija Margan Šulc iz Malog Lošinja, u periodu od srpnja do rujna 2010 godine. Inicijalno mjerenje je izvršeno prilikom dolaska gosta, te tjedan dana nakon dolaska. Rezultati ukazuju na pozitivan učinak prirodnih ljekovitih činitelja kod preko 70 % ispitanika.

Ovim pilot istraživanjem u kojem su koristili objektivnu metodu mjerenja plućne funkcije utvrđeno je da je boravak u Kampu Čikat blagotvoran za njegove korisnike čak i u relativno kratkom vremenskom razdoblju . Korisnici kampa uz odmor i relaksaciju u lijepom prirodnom okolišu dobili su poboljšanu funkciju pluća, bolje disanje, više zraka i zdravlja, te su otpustili većinu stresa.

Zdravstveni turizam strateški je cilj razvoja turizma na otoku Lošinju, te je Kamp Čikat na ovaj način dao svoj doprinos u ostvarenju ovog plemenitog cilja, na zadovoljstvo gostiju, koji svoju vjernost nagrađuju ponovnim dolaskom i preporukom.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.