Upoznavanje Zlatnog otoka s noge na nogu

Koži primamljive sunčeve zrake, mirisi tek procvalog cvijeća i neki čudan osjećaj koji Vas tjera na aktivnost, dovoljni su razlozi da počnete više vremena provoditi u prirodi što će itekako koristiti Vašem i tijelu i duhu. A da bi spomenuto vrijeme provedeno na otvorenom bilo potpuno, valja dodati i edukativno-rekreacijski dio. Naime, Planinarsko društvo Obzova i Turistička zajednica Općine Omišalj u tjednu obilježavanja Dana Planeta Zemlje organiziraju zajednički planinarski pohod Obilazak sjeverozapadnog dijela otoka Krka. Pohod je predviđen za subotu 16. travnja 2011. godine s okupljanjem u Njivicama u 10 sati. Dužina pohoda je oko 15 km, a trajanje oko 5 sati laganog hoda.

Opis puta:
Od Njivica polazimo starim putovima Općine Omišalj koja obiluje bogatim kulturno-povijesnim i prirodnim naslijeđem. Uz obalu mora, kroz stare hrastove šume te rubovima livada Velikog i Malog Luga, stazama koje vode kroz šikare te na kraju kamenjarom nad morem sa prekrasnim pogledom na Vinodolski kanal i planinske vrhove nad Vinodolskim zaleđem. Trasa je lagana bez većih uspona i strmina.

Proći ćemo rubom auto kampa u Njivicama kroz šumu Cerovu iznad orintološkog lokaliteta kod Jezera. Tu je područje zamočvarenih travnjaka i ostataka poplavnih šuma u kojima uspijevaju kontinentalne vrste drveća (primjerice hrast lužnjak i poljski jasen). Jedno je od rijetkih staništa te vrste na Kvarneru i jedinstveno na otoku Krku. Na predjelima zamočvarenih travnjaka postoji bogata flora rijetkih vrsta orhideja i fauna rijetkih i ugroženih vretenca. Zatim pored zidina stare crkvice Sv. Jurja te uz zadnji preostali vinograd na sjevernom dijelu otoka. Nastavljamo preko šikarom obrasle Kikovice i manjom borovom šumom do malenog pastirskog mjesta Rudine gdje je i ulaz u jedinu na otoku za posjetioce uređenu špilju Biserujku. Ovdje ćemo zastati radi dužeg odmora, tko želi može posjetiti Biserujku (ulaz 10 kn) ili proći novu poučnu stazu. Tu možemo dobiti i informacije o orintološkim znamenitostima ovog lokaliteta i kulturno povijesnoj baštini općine Omišalj.

Od Rudina za sat i pol puta po nedavno prosječenom putu proći ćemo uvalu Voz prema našem cilju svjetioniku Vošćica gdje nas čeka topli obrok i druženje. Povratak u Njivice je predviđen autobusom u večernjim satima.

Za potpuni užitak Zlatnog otoka, Vaš boravak na Krku ne bi smio biti manji od 2 dana. Iz tog razloga Vam preporučamo Apartmane pčelica Maja u Baški i Apartmane Katica u Šilu.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.