Vinodol spreman za svoju Ružicu

Turistička zajednica Vinodolske općine i Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski organiziraju ove godine po osmi put manifestaciju RUŽICA VINODOLA koja će se održeti od 12. do 20. kolovoza.

Program počinje u petak, 12.8. u Grižanama, a predstavljanje kandidatkinja bit će održano sljedeći dan u subotu, 13. kolovoza u Bribiru.
U četvrtak, 18.8. održat će se prvo natjecanje za Ružicu Vinodola u vinogradima Pavlomira. Drugi dan uz sajam vina, ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, akustičnu glazbu, jela naših starih, igre, folklor održat će se na Precrikvi u Starom Gradu drugo natjecanje za Ružicu Vinodola. Završno natjecanje, 20.8., održat će se u Starom Gradu u Novom Vinodolskom, a proglašenje Ružice Vinodola u večernjim satima na Frankopanskom trgu.Zasigurno najatraktivniji dio programa su same igre tj. natjecanja temeljem kojih se dobiva konačna pobjednica i sama završna povorka Korzom hrvatskih branitelja do Precrikve.Natjecanja u vinogradarskim i vinarskim vještinama započinju u vinogradima Pavlomira gdje se dvanaest djevojaka nadmeće u vinogradarskim vještinama – nošenju u košari grožđa do pozornice, ručnom i nožnom mašćenju grožđa.
Druga dva dana natjecanja nastavljaju čepljenjem boca nakon prelijevanja vina iz tri posude, etiketiranjem boca, otčepljivanjem i ispijanjem čaša vina. Prema propozicijama, najbrža i najspretnija djevojka, kada se zbroje bodovi od natjecanja tijekom tri dana, postaje Ružica Vinodola.

U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine. Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.