Vrijeme je za trešnju i u Rijeci

Vrijeme je za trešnju

U organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke od 13. do 18. lipnja 2011. godine u Rijeci se održavaju Gastro dani Vrijeme je za trešnju, koja je idejni nastavak nedavne manifestacije vezane uz srdele, sa ciljem očuvanja tradicije mediteranske prehrane i njezina vraćanja u jelovnike naših domaćinstava i restorana.

Sva istraživanja dokazuju, da osobe koje se redovito hrane namirnicama ovog podneblja, u pravilu dulje žive, a njihove prehrambene navike su korištenje ribe umjesto mesa, maslinova ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća, te obilje povrća i voća. Voće je vrlo važna namirnica, neophodna za pravilno odvijanje niza procesa u organizmu, a među prve vjesnike ljeta ubraja se trešnja, kojoj od davnina pridaju višestruka ljekovita svojstva, u novije vrijeme i znanstveno dokazana. Tako se upotrebljavaju njezin ukusan plod, peteljke, sjemenke iz koštica, čak i smola iz kore. Na trećem je mjestu među voćem po učinku snjižavanja kolesterola u krvi, protuupalna je i antikarcinogena djelovanja, štiti naše srce i zglobove, pročišćava krv, podiže energiju i raspoloženje, a zahvaljujući visoku udjelu antioksidansa, dospjela je na popis 25 namirnica, koje usporavaju proces starenja.

Osim iz zdravstvenih razloga, trešnje su već tisućljećima cijenjene i u gastronomiji, a vrhunac zrelosti i okusa postižu sredinom lipnja, u vrijeme proslave Sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, kada će se moći kušati slastice, ali i slana jela s trešnjama – po popularnim cijenama – u slijedećim ugostiteljskim objektima (izdvajamo samo dio ponude):

Restoran hotela Continental, Šet. A. K. Miošića 1,od 10 do 22 sata
Pohani sir camembert s karameliziranim trešnjama + čaša merlota        25 kn
Svinjski odrezak punjen mozzarellom i trešnjama +  vranac barrique    40 kn

Restoran hotela Best Western Jadran, Šet. XIII divizije 46,  od 17 do 22 sata
Juneća pisanica u slatko-pikantnom umaku od trešanja + prilog        75 kn
Kocka od trešanja                                 10 kn

Restoran Gric & Guc, Dolac 8 b, od 11 do 23 sata
Pureći odrezak u umaku od crnog vina i trešanja + prilog            28 kn
Pohane trešnje s amarettom                            15 kn

Konoba Blato 1902, Titov trg 8/c, od 7 do 22 sata
Pašticada s trešnjama i domaćim njokima                    40 kn
Voćna salata s trešnjama i šlagom                                 15 kn

Konoba Feral, Matije Gupca 5, od 9 do 22 sata
Crni rižoto + domaća pita od trešanja i čaša vina                35 kn
Bakalar na gulaš + domaća pita od trešanja i čaša vina            35 kn

Mexican cantina Bodega,  Ivana Zajca 10, od 10 do 23 sata
Asado de Pollo Frida Kahlo (pileći medaljoni s ananasom i trešnjama u bijelom umaku + njoki)                                         29 kn
Apanada Mariott (tortilja punjena slatkim sirom i trešnjama)            20 kn

Grand hotel Bonavia – Caffe Dante, Dolac 4, od 07 do 21 sat
Tart od čokolade i trešanja            12 kn
Desert u čaši s trešnjama            12 kn

Kavana hotela Neboder, Strossmayerova 1, od 07 do 22 sata
Sušačka torta od trešanja + topli napitak    14 kn
Kocka od trešanja + topli napitak        14 kn

Predavanja Zaštitnici na pijatu

Uz ukusnu gastronomsku šetnju Rijekom, posjetitelji će moći više doznati o ljekovitosti trešnje i ostalim zaštitnicima na pijatu, te kako pravilnim odabirom hrane poboljšati svoje zdravlje, a stručna predavanja će se održavati na riječkoj rivi u iznimnom ugođaju restorana (broda) Arca Fiumana u 18 sati – ulaz slobodan!

utorak, 14.06.2011.    Trešnja – prirodan i djelotvoran detoksikant organizma
Predavač: Ivan Lesinger, homeopat
Degustacija vegetarijanskih slijedova s trešnjama restorana Riva iz
Plomina uz vina Tomaz iz Motovuna.

srijeda, 15.06.2011.     Debljina danas – lice i naličje
Predavač: doc.dr.sc. Alen Ružić, internist-kardiolog

četvrtak, 16.06.2011.  Hranom do boljeg zdravlja
Predavač: dr.sc. Darija Vranešić Bender, nutricionista

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.