Završen 10. Eko, etno i vinofest

Od 26. do 29. svibnja Turistička zajednica općine Malinska, Općina Malinska -Dubašnica i komunalno društvo Ponikve bili su domaćini 10. Eko, etno i vinofesta – manifestacije koja je unatrag nekoliko godina stasala u jednu od najedukativnijih javnih priredbi koja promovira održivi način gospodarenja otpadom, korištenje obnovljivih izvora energije ali i proizvode malih obiteljskih obrta i poljoprivrednih gospodarstava iz cijele Hrvatske.

Ove godine u etno dijelu pridodan je i mali sajam antikviteta u organizaciji čuvara starina – Hrvatske udruge kolekcionara predmeta kulturne baštine. U izložbenom dijelu posebno treba istaknuti izložbeni asortiman tvrtke Centrometal iz Macineca. Uva ugledna hrvatska tvrtka sa polustoljetnom tradicijom koja izvozi svoje proizvode u 28 zemalja svijeta izložila je svoj zeleni program, odnosno kombinirane kotlove za loženje na loživa ulja, plin, kruta goriva ali i drvenu sječku i pelete. Upravo ovaj energent koji je zapravo do nedavno predstavljao otpad pri korištenju drvne mase, postaje sve traženije gorivo. Tome pridonosi i automatizacija sustava za loženje pa je danas komfor loženja na drvnu sječku ili pelete jednak onom na loživo ulje ili plin uz, dakako, znatno povoljniju cijenu goriva. Uz to su bili predstavljeni i sustavi za korištenje sunčeve energije bilo za grijanje sanitarne vode ili u kombinaciji sa podnim grijanjem. Možemo također doddati kako je u Malinskoj na rivi bila predstavljena najsuvremenija tehnologija – na razini europskih standarda. Tkođer u eko setu izložbenog dijela manifestacije svoju paletu proizvoda prestavila je tvrtka Brain spot iz Pule. radi se naime o vozilima na hibridni pogon- biciklima i triciklima koji imaju dodatni elektropogon. Veliki interes publike za ovakvim vozilima koja pored ekologije odlikuju i niski troškovi eksploatacije i održavanje, velikim je dijelo posljedica i konfiguracije terena na otoku. Naime, ljetne vožnje krčkim uzbrdicama ugodnije su uz pomoć dodatne snage elektromotora.

Eko program zaokružila je tvrtka Ponikve, otočno komunalno društvo koje zbrinjava otpad na Krku. Na vrlo zanimljivom izložbenom mjestu predstavljene su zbrinute sekundarne sirovine poput pet ambalaže, starog papira i humusa dobivenog iz bio otpada. Ponikve su danas uzor u Hrvatskoj po uspješnosti selektovnog zbrinjavanja otpada- 30% od ukupne količine otpada se već pretvara u novu energiju ili sirovinu. Ciljevi su postavljeni visoko prema 70 % pa su stoga ovakve manifestacije koje imaju i svoj edukativni karaktert vrlo koristan alat za postizanje takvog cilja. Posebno zanimljive bile su eko radionice za školarce nižih razreda OŠ Fran Krsto Frankopan, područne škole Dubašnica koji su pod vodstvom Nene Gržetića imali teoretski i praktični dio nastave na Eko, etno i vinofestu uz lijepe nagrade koje su osigurale Ponikve.
U maloj učionici su mali i veliki mogli čuti o programima Regionalne energetske agencije  Kvarner,  ekološkim programima Ministarstva Regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH i tvrtke Centrometal.

Održane su i tematske sjednice strukovnih skupina obiteljskog smještaja i turističkih agencija HGK županijske komore Rijeka u hotelu Malin koji je ujedno bio i domaćin edukativnih radionica za iznajmljivače obiteljskog smještaja. Na danu vina moglo se prisustvovati pravoj maloj vinskoj akademiji u organizaciji gospodina Zvonka Štimca, diplomiranog someliera. Cijelo vrijeme prizentirala su se vina Frajone iz Malinske i Udruge vinara Žlahtina. U zabavnom programu na rivi sudjelovali su veseli članovi folklorne udruge Dubašnica, mali hip-hoperi, muzički sastavi L amour i Fortunal, Gradska glazba Krk. Osjetila se i mala doza glamura ali i ponosa na našu etno baštinu kroz etno modnu reviju koju su priredile krčke i riječke manekenke predvođene koreografkinjom i modnom dizajnericom, gospođom Slavicom Peloza. Kratki put u prošlost Malinske omogućio je Marko Sladić svojom originalnom izložbom strih fotografija Malinske koju je smjestio na izvoru Malinske – na Jazu. Na mjestu gdje su desetljećima žene prale robu, Marko je postavio sušila i uz obješenu opranu robu koja se suši postavio i reprodukcije fotografija koje su se također sušile. Konac dijelo krasi pa je tako zadnjeg dana 10. eko, etno i vinofesta po prelijepom vremenu održana već tradicionalana sportsko-rekreativna biciklijada Đir po Dubašnici. 180 biciklista pod punom spremom stvorilo je ogrlicu na kotačima duž cijele obale malinskarske rive.

Preko pedeset izlagača iz cijele Hrvatske konkuriralo je za izbor najizlagača po izboru kupaca. Prema ocjeni posjetitelja najizlagač na 10. Eko, etno i vinofestu bio je gospodin Antun Penezić iz Zagreba, posljednji europski češljar koji proizvodi češljeve i nakit od rogova boškarina. Gospodin Penezić je već pored brojnih domaćih i međunarodnih priznanja dobio i povelju EU o upisu u registar Europske kulturne baštine, kao posljednji tradicijski češljar. Gospodinu Peneziću je tako u ime organizatora Nediljko Vučetić, direktor ureda Turističke zajednice Općine Malinska Dubašnica uručio nagradu – vikend u apartmanu za 4 osobe u Malinskoj i novčanu nagradu u iznosu od 1.000,00 kn. Mala Lidija pomogla je izvući i nagrađene kupce koji su sudjelovali u ocjenjivanju izlagača. Uručene su tako vrijedne nagrade – večera za dvije osobe u restoranu hotela Royal koju je dodijelio sponzor manifestacije hotel Malin kao i set posuda za domaćinstvo za odvojeno prikupljanje otpada koje je osigurao susorganizator manifestacije komunalno društvo Ponikve.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.