Krk Bike Story – Proljeće 2023

Otok Krk savršena je oaza pozitivne energije, i to na dohvat ruke. Kako za one željne opuštanja tako i za ljubitelje aktivnog odmora. Najljepša otočna biciklistička priča, Krk Bike Story, i ove godine spaja aktivnost, prirodu i gastro ponudu kroz dva biciklistička vikenda. Upoznajte Zlatni otok na dva kotača, u proljeće i jesen. Po jedan vikend u travnju i listopadu rezervirajte za biciklističke priče koje će vas provesti najljepšim vidicima otoka Krka, od mora sve do mjesečeve površine!

Nagradite se za naporan rad, istražite skriveno krčko blago, otkrijte bogatu povijest, osjećajte se poput krčkih knezova Frankopana i počastite svoje nepce tradicionalnim krčkim jelima i autohtonom vrbničkom žlahtinom. Biciklistička događanja na otoku Krku ispunit će sva vaša očekivanja! Ovogodišnja proljetna krčka biciklistička priča vodi vas u otkrivanje južnog dijela otoka Krka. Svoje priče će vam tako ispričati Baška, Punat i grad Krk.

Subota, 15.4.

Prvog dana vikenda provest ćemo vas od jedinstvene Vele plaže u Baški do fascinantnog Mjesečevog platoa u carstvo suhozida i mrgara – nevjerojatne tradicionalne arhitekture otočnih pastira. Na tom putu znatiželjno će nas promatrati stada ovaca, a upoznat ćete se i s najstarijim stablom na otoku koje se veže uz hrvatskog kralja Krešimira. Na povratku u Bašku zastat ćemo i kod crkve sv. Lucije u Jurandvoru te se upoznati s Bašćanskom pločom – jednim od najdragocjenijih hrvatskih spomenika. Imat ćete također priliku kušati domaći med, ljekoviti dar prirode s obronaka otoka Prvića, a na kraju vožnje vas očekuje i zasluženi ručak.

START/CILJ: Baška/ ispred Heritage hotela ‘Forza’
(okupljanje sudionika od 9:00 h, start u 10:00 h)

DUŽINA: 38 km
UKUPNI USPON: 750 m
PODLOGA: 65% makadam / 35% asfalt
KATEGORIJA: MTB
ZAHTJEVNOST: 3/5
TRAJANJE TURE: 5 sati

TRASA: Baška – Mjesečev plato – panoramski put pod Hlamom – Misučajnica – Treskavac – Draga Bašćanska – uz Velu Riku – Zarok – Baška

Nedjelja, 16.4.

U nedjelju krećemo iz Punta te kroz brojne maslinike stižemo u grad Krk. Uz bogatu antičku baštinu u gradu Krku otkrit ćemo vam i tajne Frankopana, najmoćnije hrvatske srednjovjekovne obitelji. Nakon posjeta Frankopanskom kaštelu i Interpretacijskom centru maritimne baštine nastavljamo prema unutrašnjosti otoka gdje ćemo najprije zaviriti u kaštel Salatić, a potom se u Lakmartinu okrijepiti uz vrhunske sireve OPG-a Magriž. Prije cilja i zasluženog ručka u Puntu, zastat ćemo na vidikovcu Tri križa s kojeg se pruža predivan pogled na Puntarsku dragu i otočić Košljun  te razgledati izložbeni umjetnički postav u galeriji Toš i domaćim likerima nazdraviti sljedećem susretu na 2 kotača.

START/CILJ: Punat/ Trg zahvalnosti
(okupljanje sudionika od 9:00 h, start u 10:00 h)

DUŽINA: 36 km
UKUPNI USPON: 670 m
PODLOGA: 60% makadam / 40% asfalt
KATEGORIJA: MTB
ZAHTJEVNOST: 3/5
TRAJANJE TURE: 4-5 sati

TRASA: Punat – Kornić – Krk – Kosić – Lakmartin – Kampelje – Misučajnica – Punat

KOTIZACIJA

  • 1 dan
    20 € / 150,69 kn
  • 2 dana
    30 € / 226,04 kn

Kotizacija uključuje:
organizaciju ture, vođenje i pratnju licenciranih biciklističkih vodiča, ručak na kraju ture, okrjepu, degustaciju autohtonih proizvoda, posjet kulturnim atrakcijama

Rok za prijave: 12. travnja 2023.

INFO

Napomena:
S obzirom na to da je riječ o turističko-rekreativnoj vođenoj turi, a ne o utrci, na pojedinim dijelovima rute ćemo voziti po prometnicama koje se neće zatvarati te će se na njima odvijati redovan promet. Ovim putem apeliramo na sudionike da se pridržavaju Zakona o sigurnosti prometa na cestama, da poštuju prometna pravila i da tijekom vožnje po asfaltnim prometnicama voze uz rub desne strane jedan iza drugoga.

Obavezna oprema:
bicikl (MTB ili trekking), kaciga, rezervna zračnica

U slučaju lošeg vremena događaj se otkazuje ili zakazuje za novi datum. Uplaćena kotizacija je važeća za sudjelovanje u jesenskom terminu 7-8. listopada ili drugom dogovorenom terminu.


Najam MTB bicikala po upitu i prethodnoj najavi:

Bike guru Baška, https://bikeguru.info/
Zen adventures Baška, https://www.zenadventures.net/bike-ebike-rentals

Hidden Krk Baška https://www.hiddenkrk.com/all-tours-and-activites?category=rentals

Partenca Matulji, najam električnih bicikala, https://partenca.hr/bicikle/


Suorganizatori:

TZO Baška, TZO Punat, TZG Krk, Turistička zajednica otoka Krka