Vinske priče dvoraca Posavja

Posavje slide

Grajske vinske zgodbe Posavja ili Vinske priče dvoraca Posavja zajednički je naziv zanimljivih i vrlo atraktivnih biciklističkih tura u susjednoj Sloveniji uz donji tok rijeke Save. Na ture koje objedinjuju 4 dvorca (Mokrice, Brežice, Rajhenburg i Sevnica) te vinorodne brežuljke nije nas trebalo puno nagovarati. Sunčan svibanjski dan smo iskoristili na najbolji mogući način. Iako je za obilazak svih tura potrebno minimalno 3 dana, a mi smo na raspolaganju imali samo jedan, odlučili smo spojiti dvije rute od Sevnice preko Krškog do Mokrica, a preostale dvije kružne (Bizeljsko i Kostanjevica) ostaviti za jedan drugi vikend.

                             

Kako bismo što jednostavnije odvozili rutu uz Savu najprije smo otišli do Dobove gdje smo se ukrcali na vlak te nakon pola sata već bili u Sevnici – pitoresknom gradiću nad kojim se uzdiže dvorac Castellum Lichtenwalde, prvi put spomenut 1309. Vođeni razgledi, stalni postavi te panorama na dolinu oko Sevnice samo su neki od razloga zašto smo se morali uspeti do dvorca.

                             
Od Sevnice nizvodno vodi fini makadamski put po nasipu rijeke Save do Brestanice nad kojom se uzdiže još jedan dvorac – impozantni Rajhenburg. Nešto strmiji uspon do njega nas je dobro ugrijao, ali Čokoladnica i atraktivna unutrašnjost dvorca nam je brzo pomogla da zaboravimo penjanje. Inače, Rajhenburg je jedan od najvažnijih sagrađenih spomenika srednjovjekovne kulture u Sloveniji. Od 1131. do 1147. godine sazidao ga je salzburški nadbiskup Konrad I. 1881. godine dvorac dolazi u ruke trapista i postaje samostan marljivih redovnika koji su proizvodili sir kojima i duguje ime. Osim toga, proizvodili su i prvu čokoladu na slovenskom tlu koja je oduševila i cara Franju Josipa.
                             
Spuštajući se od dvorca nazad prema Savi prošli smo i kroz 550 metara dug tunel nekadašnje uskotračne željeznice. Nakon 4 kilometra, prije ulaska u Krško krenuli smo s još jednim usponom prema hotelu Tri lučke. Na terasi nekadašnje preše za grožđe svijetlile su 3 svjetiljke (lučke) koje su se vidjele sve do Krškog. Zaslužena okrjepa u objektu koji je izvrsna ishodišna točka za pedaliranje po Posavju te spust prema Krškom.
                             
Od Krškog nastavljamo najprije kroz nasadi jabuka, krušaka i bresaka, a potom opet tik uz Savu do Brežica – još jednog grada uz Savu koji je nastao uz istoimeni dvorac iz 12. stoljeća. Odlikuju ga oslikano dvokatno stubište, kapela i Viteška dvorana, a dvorana je obnovljena 2011. godine te predstavlja jedinstveni primjer baroknog svjetovnog zidnog slikarstva u Sloveniji. Osim dvorca, neizostavna atrakcija je i vodotoranj visok 46 metara izgrađen 1014. godine.
U Brežicama smo prvi put prešli Savu na njenu desnu obalu te okružili Terme Čatež. U planu smo imali prebaciti se skelom u selu Mostec, ali zbog visokog vodostaja to nije bilo moguće. Od Čateža do našeg cilja, dvorca Mokrica, ostalo nam je još 7 kilometara asfalta te posljednji lagani uspon uz golf terene. Dvorac se prvi put spominje u pisanom obliku 1444. godine, iako je za vrijeme Rimskog carstva na njegovom mjestu stajala tvrđava zvana Romula.
                             
Nakon gotovo 60 kilometara i oko 650 metara ukupnog uspona uspješno smo našu turu posavskih dvoraca priveli kraju ostavši i više nego ugodno iznenađeni. Iako ruta nije još obilježena s dobrom biciklističkom infrastrukturom i GPS tragom, nećete imati problema s navigacijom. Što se podloge tiče, s obzirom da se većinom vozi po makadamu, preporučamo trekking ili čak gravel bicikl.

Više informacija o biciklističkim rutama Posavje možete pronaći OVDJE.