Kastav – Šetnica Puž

Dužinom od 5,27 km, najkraća je staza koja vodi kroz interesantne predjele šume Loza prepune stijena, dolaca i vrtača. Prolazi kroz Eko stazu Loza, obilazi jame — ostatke nekadašnjih japnenica i Rapalsku granicu, a s nje je moguć i lagani uspon na Majevi vrh (411m).

Počinjete od vidikovca Fortica kroz gradska vrata-Voltu do ruševina stare crkve-Crekvina, pored odmorišta «Crekvina» (stol i klupe) po širokoj šumskoj cesti ispod trase dalekovoda kod Veleh ravni  do odmorišta Eko staza Loza (stol i klupe). Skrenete lijevo i po Eko stazi Loza, uz oznake o vrstama drveća, drvenih klupa i hranilice za životinje, do prve šumske ceste (5 min.). Po njoj lijevo uzbrdo, pa zatim desno po užoj stazi slijedeći oznake (puž) do odmorišta Japnenice (8 min, stol i klupe.). Lijevo užom stazom koja vodi kroz predio prepun škrapa i vrtača, uz lijepi ograđeni dolac i kroz veće područja obraslo veprinom. Staza silazi između uređenih prezida i zatim se penje do odvojka za Majevi vrh (9 min.). Skrenete desno i uskom stazicom do stražarnice i graničnog kamena na tzv. Rapalskoj granici (4 min.). Desno starom graničarskom stazom do stjenovitog vrha Majevi vrh (411m) (11 min.) s kojega se otvara pogled na šumske predjele u zaleđu Kastva te sela Halubja. Natrag istom stazom do stražarnice pa lijevo (desno vodi staza do ceste Kastav — Zvirić (označena na karti zelenom bojom)) do odvojka za Majevi vrh gdje je i započeo uspon. Staza nastavlja desno do  široke ceste (4 min.) pa slijedeći oznake na kamenju (puž) po njoj ispod trase dalekovoda  do stare zapuštene cisterne i odmorišta među borovima Spinčićev breg (6 min.). Tu se šetnica spaja s šetnicama 2 i 3 (zec i srna) i zajedno nastavljaju po širokoj šumskoj cesti lijevo u smjeru Kastva do asfaltirane ceste na Belićeven brege, te lijevo po toj cesti kroz zaselak Brnini i uz restoran Vidikovac do Fortice. Za cijeli krug ćete utrošiti oko sat i 45 minuta.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.