Labinska Bike & Hike Inspiracija

Čarobna zemlja ili Terra Magica naziv je za istarski poluotok kojeg su koristili još stari Rimljani, a nalazi se nadomak Rijeke, samo preko Učke. Razlog je to da je posjećujemo vrlo često tijekom godine. Mnoštvo zanimljivih lokaliteta, blagih vrhova s prekrasnim prizorima na Kvarnerski zaljev, riječnih kotlina s razigranim slapovima, nepresušnih mitova i legendi, samo su neki od razloga za izlet u Istru. Biciklistički ili pješački, sasvim je svejedno.

Posjet Labinu i Rapcu u proljeće idealno je vrijeme za upoznavanje čari i ljepota starog grada Labina, smještenog na brežuljku na 320 m nadmorske visine te Rapca – turističkog mjestašca kojeg nazivaju i ‘Biserom Kvarnera’. Brojne uređene i dinamične biciklističke te vrlo atraktivne planinarske staze, razlog su da nam se pridružite na aktivnom izletu gdje ćemo osim uživanja u prirodi naučiti nešto više o Labinskoj republici koja obilježava svoju 100. godišnjicu.

OPIS:
Nakon okupljanja i polaska s dogovorenog mjesta u Rijeci krećemo kombijem prema Istri. Za nešto više od sat vremena vožnje stižemo u srednjevjekovni Labin čije se staro ime Albona prvi put spominje 285. poslije Krista. Rodni je to grad Matije Vlačića, reformatora i suradnika Martina Luthera. Labinština je inače poznata po iskopu ‘crnog zlata’ u brojnim ugljenokopima, a rudarstvo je bilo glavni nositelj industrije i gospodarstva, ne samo ovog kraja, već čitave bivše Jugoslavije. Labin je imao i svoju republiku, kratkotrajnu samoupravu koje nastala za vrijeme rudarske pobune na području Labina, od 2. ožujka do 8. travnja 1921. godine. Upravo se obilježava 100. obljetnica prvog organiziranog antifašističkog ustanka u svijetu “Labinske republike” kada su 1921. godine radnici labinskih ugljenokopa krenuli u štrajk i pobunu protiv tadašnje uprave rudnika. Grad Labin je u suradnji s lokalnim kreativnim tvrtkama postavio niz audiovizualnih instalacija i atrakcija na ključnim objektima rudarske i industrijske baštine u centru grada čime ćemo se i upoznati nakon naših aktivnosti.

                       

Podijelit ćemo se u 2 grupe, pješačku i biciklističku, te krenuti u istraživanje Terra Magice. Planinari će se od stare gradske jezgre spustiti prema Rapcu po stazi sv. Justa i vratiti se u Labin po Sentoninoj stazi, dok će biciklisti također krenuti u smjeru mora po atraktivnim stazama Bike parka Rabac i preko Standara se vratiti u Labin.

Mjesto polaska: Rijeka, Decathlon (parking)
Minimalan broj putnika: 5
Broj sudionika je ograničen!

NAPOMENA: Kako nam je primarna sigurnost i zdravlje naših gostiju, cijeli izlet će se realizirati prema uputama HZJZ-a što uključuje dezinfekciju vozila i svih površina koje se dodiruju uz obavezno korištenje vlastitih maski tijekom transfera i dezinficiranja ruku prije ulaska u vozilo.

Labin Bike

CIJENA………………….. 29 eur / 218,50 kn
CIJENA
(bez transfera)…19 eur / 143,15 kn

Cijena uključuje:
– iskusnog i licenciranog biciklističkog vodiča
– voda & voće
– transfer bicikli i gostiju

Cijena ne uključuje:
– osobna potrošnja

TEHNIČKI PODACI:
Trajanje biciklističke ture:
  4-5 h
Ukupna dužina: 30-40 km
Ukupni uspon: 800 m
Podloga: 10% asfalt, 45% makadam, 45% singletrack
Zahtjevnost: 3 / 5
Oprema: MTB ili trekking bicikl, udobna biciklistička odjeća i obuća, kaciga, zaštitne naočale, vjetrovka, ruksak

Labin Hike

CIJENA……………………… 29 eur / 218,50 kn
CIJENA
(bez transfera)…19 eur / 143,15 kn

Cijena uključuje:
– iskusnog i licenciranog planinarskog vodiča
– voda & voće
– transfer na relaciji Ri – Labin – Ri

Cijena ne uključuje:
– osobna potrošnja

TEHNIČKI PODACI:
Trajanje pješačke ture:  4 h
Ukupna dužina: 12 km
Ukupni uspon: 500 m
Težina: lagana do srednje zahtjevna
Oprema: planinarske cipele (ili čvrsta sportska obuća), planinarska odjeća, ruksak, min 1 l tekućine, vjetrovka, štapovi (preporučeno)