Tramontana Bike

Otok Cres najveći je hrvatski otok. Njegova razvedena obala obiluje brojnim uvalama i šljunkovitim plažama na zapadnom i južnom dijelu dok su sjeverni i istočni dijelovi okruženi strmim liticama. Cres se danas ubraja u florom najbogatije otoke od kojih velik broj čine endemične biljke. Veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta predstavlja pravi izazov za ljubitelje prirode. Na Cresu se nalazi jedno od posljednjih staništa bjeloglavog supa, a treba napomenuti kako na cijelom otoku nema zmija otrovnica.

Najšumovitiji dio otoka Cresa je njegov sjeverni dio – Tramontana. Predstavlja izuzetnu vrijednost prirodne baštine jer biljni pokrov ovog područja čine šume visokih hrastova, grabova i kestenova. Osim toga, Tramontana je puna spilja i jama te lokava koje su u prošlosti bile bitan činilac snabdijevanja vodom, posebice napajanja stokom. Uz mrežu 7 pješačkih poučnih staza po nekadašnjim putevima što su povezivali sela na području Tramontane, najbolji način za istraživanje Tramontane je biciklom.

                             

OPIS:
Nakon okupljanja i polaska s dogovorenog mjesta u Rijeci krećemo kombijem u smjeru Brestove gdje ostavljamo kombi i biciklima se ukrcavamo na trajekt. Nakon 20 minutne plovidbe od Porozine kreće lagani uspon po glavnoj otočnoj prometnici koja nije odveć prometna, posebice izvan sezone. Najviša točka od 445 metara nas čeka na 10. kilometru nakon čega slijedi lagani spust do predjela Križić. Zanimljiv lokalitet s kojeg se pruža pogled na obje obale Cresa, ali i na susjedni otok Krk te Istru. Skrećemo prema Belom po uskoj zavojitoj cesti do sela Sveti Petar gdje se nalazi najstarije stablo hrasta medunca koje je 1997. godine proglašeno zaštićenim spomenikom prirode. Od Svetog Petra nastavljamo makadamom prema selu Ivanje, a društvo nam prave brojna stada ovaca. Od sela Ivanje vozimo do napuštenog zaseoka Konec s kojeg se pruža predivan pogled prema Rijeci. Makadam brzo zamjenjuje atraktivna šumska staza u dužini od 2 kilometra, a ponovnim prelaskom na makadam vozimo se u smjeru Belog, dok s lijeve strane uočavamo labirinte napravljene u želji da postanu sredstvom ponovne uspostave komunikacije Čovjeka i Duha. Od Belog se penjemo do napuštenog sela Niska nakon čega slijedi položeni makadam do spoja s glavnom otočnom prometnicom. Dolaskom na asfalt skrećemo desno i nakon 8 kilometara stižemo u Porozinu na trajekt.

TEHNIČKI PODACI:
Trajanje biciklističke ture:
  6 h
Ukupna dužina: 50 km
Ukupni uspon: 1100 m
Podloga: 50 % makadam, 40 % asfalt, 10% šumska staza
Zahtjevnost: 3 / 5
Kategorija: Trekking
Oprema: MTB ili trekking bicikl, udobna biciklistička odjeća i obuća, kaciga, zaštitne naočale, vjetrovka, ruksak

Tramontana Bike

CIJENA……………………. 29 eur / 218,50 kn
CIJENA (bez transfera)…19 eur / 143,15 kn

Cijena uključuje:
– iskusnog i licenciranog biciklističkog vodiča         
– transfer bicikli i gostiju
– vozača s pratećim vozilom

Cijena ne uključuje:
– bicikl
– osobna potrošnja
– troškove trajekta

Mjesto polaska: Rijeka, Decathlon (parking)
Vrijeme polaska: 7:30
Minimalan broj putnika: 5
Broj mjesta je ograničen!