Velebit MTB Tour

Velebit, golemi kameni bedem između kopna i mora pun je krševitih ponikava, grebena, dolina, hrptova i vrhova koji plijene pozornost svakog ljubitelja prirode i avanture. Sa svojih 145 kilometara, Velebit je najduža hrvatska planina, a osim dva nacionalna parka (Sjeverni Velebit i Paklenica) i Parka prirode krije i neke od najzaštićenijih prirodnih područja u Hrvatskoj – Hajdučki i Rožanski kukovi. Iako je Velebit danas popularniji među planinarima, posebice zbog jedinstvene Premužićeve staze, sve više ga posjećuju i biciklisti. Brojne makadamske ceste vrludaju nedirnutim bogatstvom šuma od krševitih vrhova sve do plavetnila Podvelebitskog kanala.

     

Trodnevna biciklistička avantura južnim Velebitom pružit će vam potpuni doživljaj te mitske planine – od Dabarskih kukova preko Baških Oštarija do impozantnih Tulovih greda, nadaleko poznate Majstorske ceste i kanjona Zrmanje. Već prvog dana očekuje nas kružna tura od Baških Oštarija u smjeru Dabarskih kukova – stjenovitog grebena na srednjem Velebitu iz kojeg izranjaju bijeli, kameni tornjevi nepravilnih oblika iznad šumskog zelenila. Posebno atraktivni su tuneli podno kukova koji neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Dobrom makadamskom podlogom nastavit ćemo do Kugine kuće, a potom podno Škorpovca zaokružiti Bačić kuk i vratiti se u Baške Oštarije. Slijedi transfer do Rovanjske te smještaj u pansion i zaslužena večera.
Drugog dana na biciklističku turu krećemo iz Rovanjske makadamskih usponom u smjeru Tulovih greda, čudnovatom krškom fenomenu na Velebitu gdje se nalazi i Winnetouov grob iz kultnog njemačkog filma o indijanskom poglavici. Nastavljamo Majstorskom cestom, koju je konstruirao majstor Josip Kajetan Kažić, do prijevoja Mali Alan te skrećemo desno prema prijevoju Prezid na staroj cesti prema Zadru. Slijedi duži spust do Zrmanje i osvježenje na Berberovom buku. Nakon predaha, nastavljamo slijediti tok Zrmanje te preko Zatona Obrovačkog se vraćamo u Rovanjsku.

     

Treći posljednji dan započinjemo doručkom te se prebacujemo transferom do Gračaca. Od tamo krećemo najprije asfaltnim usponom do prijevoja Prezid,  a potom makadamom u smjeru Malog Alana te nastavljamo do Liščanskih bunara. Slijedi atraktivan spust do Svetog Roka. Nakon predaha vozimo položenom dionicom uz jezero Štikada do Gračaca. Ukrcavamo bicikle te sretni i zadovoljni, ali i pomalo umorni krećemo put Rijeke.

VELEBIT MTB TOUR

CIJENA: Na upit!

Cijena uključuje:
– prijevoz osoba i bicikli kombijem iz Rijeke
– 2 polupansiona u dvokrevetnim sobama
– 3 vođene MTB ture 
– licenciranog bike vodiča
– turističkog pratitelja
– free Wi-Fi
– organizaciju putovanja
– osiguranje jamčevine
– osiguranje od odgovornosti
– završno čišćenje i posteljinu
– turističku pristojbu

Cijena ne uključuje:
– dodatne obroke
– putno osiguranje
– osobnu potrošnju

Minimalan broj putnika: 5

NAPOMENA: obavezno ponijeti osobnu ispravu
(osobna iskaznica, putovnica)

NAPOMENA

PLAN je krenuti prvog dana iz Rijeke u ranim jutarnjim satima u smjeru Baških Oštarija na prvu vođenu turu. Nakon ture odlazimo u pansion u Rovanjskoj koji će nam poslužiti kao baza sljedeća 2 dana. U ponedjeljak nakon doručka odlazimo na još jednu vođenu turu, nakon čega se sretni i zadovoljni vraćamo u Rijeku.

SMJEŠTAJ je osiguran u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama na bazi polupansiona (noćenje, doručak, večera). Svakog jutra nas očekuje bogat doručak te ukusna večera na kraju dana. Za dodatne obroke ćemo se dogovoriti tijekom biciklističkih tura.

BICIKLISTIČKE TURE namijenjene su naprednijim rekreativcima s obzirom da se radi o dnevnim dužinama između 50 i 70 kilometara te između 1200 i 1600 metara ukupnog uspona. No, svaka se tura može dogovorno skratiti i prilagoditi grupi. Ture se sastoje uglavnom od  kombinacije makadama, šumskih staza te asfalta. Detalji svake ture će se predstaviti naknadno.

OPREMA koja vam je potrebna je prije svega MTB bicikl, kaciga, torba (ne prevelika) s odjećom i dodatnom opremom te biciklistički ruksak. Poželjno je imati i dodatno putno osiguranje.