Aurania Walk

Iako je istarska obala pravi magnet za sve one koji žele biti u žiži zbivanja, srce Istre ipak kuca u zelenim brdima i poljima središnje Istre. Ovaj kraj, osim zanimljive burne prošlosti, krije i u sadašnjosti zanimljive adute. Netaknuta priroda, plodne doline, povijesno – kulturna baština i nezaobilazna tradicionalna gastronomija samo su neki od njih. Nova kružna pješačka staza od Vranje do Boljuna i natrag prava je prilika da na jedinstven način doživite te istarske adute. Pridružite nam se u šetnji stazom Aurania i poslušajte kako kuca srce Istre.

Pješačka staza Aurania nastala je sa zamisli da se povežu dvije točke, dva nekadašnja istarska”stražara”. Jedan od njih se nalazi na graničnom području Parka prirode Učka, u današnjem selu Vranja u čijoj se blizini nalazio stari kaštel – utvrda Aurania po čemu staza i nosi ime. Drugi „stražar“ je naselje na obližnjem brežuljku, na strateškoj poziciji s kaštelom koji je opstao stoljećima, iznad plodnih polja doline rijeke Boljunčice – Boljun. Šetnja između ta dva stražara je duga 11 kilometara s oko 450 metara ukupnog uspona te zbog dinamične i atraktivne konfiguracije terena se čini itekako zanimljivom.

                             

OPIS:

Nakon okupljanja i polaska s dogovorenog mjesta u Rijeci krećemo kombijem u smjeru tunela Učka i ubrzo stižemo na našu početnu točku – u Vranju. Iz središta mjesta krećemo pješke po označenoj stazi u smjeru Sergovije. Šetnju poljima oko Vranje ubrzo zamjenjuje spust izuzetno atraktivnim koritom Rušanskog (Vranjskog) potoka. Slijedi uspon do Boljuna gdje ćemo predahnuti i okrijepiti se domaćim istarskim proizvodima. Naime, od davnina je ovaj dio Istre poznat po poljodjeljstvu i stočarstvu, stoga je to prava prilika za piknik u Boljunskom kaštelu uz pogled na plodnu dolinu Boljunčice i masiv Učke degustirajući sireve i mliječne proizvode krava s pašnjaka Boljunskog polja, maslinovo ulje, domaće vino…
Nakon okrjepe opraštamo se od Boljuna i nastavljamo najprije asfaltnom dionicom, a potom i šumskom stazom kroz šumu borova, hrastova i graba, ali i napuštena sela Šekulini i Vukovije. Našu kružnu turu zaključujemo sretni, zadovoljni i puni novih doživljaja u Vranji.

                             

TEHNIČKI PODACI:
Trajanje biciklističke ture:
  4 h
Vrijeme hoda: 3 h
Ukupna dužina: 11 km
Ukupni uspon: 450 m
Zahtjevnost: 2 / 5
Oprema: čvrsta planinarska obuća, adekvatna odjeća, zaštitne naočale, vjetrovka, ruksak

Aurania Walk

CIJENA (bez transfera)………. 19 eur / 143,15 kn

CIJENA (s transferom)*……… 25 eur / 188,36 kn

Cijena uključuje:
– transfer na relaciji Rijeka – Vranja – Rijeka*
– iskusnog i licenciranog planinarskog vodiča       
– piknik (degustacija istarskih proizvoda)
– voda & voće
– organizacija izleta

Cijena ne uključuje:
– osobna potrošnja

Mjesto polaska: Rijeka, Decathlon (parking)
Vrijeme polaska: 9:00
Minimalan broj putnika: 5
Broj mjesta je ograničen!