Starim željeznicama slovenske Istre

Zahvaljujući Austro-Ugarskoj Monarhiji koja je krajem 19. i početkom 20. stoljeća gradila željezničku mrežu i na taj način povezala područja današnje Austrije, Slovenije,Italije i Hrvatske, danas imamo brojne kilometre biciklističkih i pješačkih staza koje se protežu po trasama istih. Jedna od takvih je Parenzana, uskotračna željeznička pruga koja je povezivala Trst i Poreč, dok je druga nešto kraća, ali itekako atraktivna. Riječ je o željezničkoj prugi između Trsta i Kozine koja je povezivala Trst s glavnim željezničkim pravcem Nova Gorica – Divača  – Pula te nadalje prema Veneciji ili Beču. Dionica duga 20 kilometara izgrađena je u samo dvije godine (1885 – 1887.), u funkciji je bila do 1959. godine, a 1966. su bile s nje skinute tračnice.
Danas je trasa nekadašnje pruge Trst – Kozina uređena kao pješačko-biciklistička staza koju posjećuju brojni šetači i biciklisti te uživaju u pogledima na kanjon Glinščice i Trst prolazeći kroz nekoliko tunela.

Naša biciklistička ruta je zamišljena kao vožnja starim trasama željezničkih pruga, odnosno dionicom Kozina – Trst te nastavak poznatijom Parenzanom u smjeru Kopra i Portoroža sve do pitoresknog Pirana. Ruta je duga 55 kilometara s oko 400 metara ukupnog uspona što ju čini umjereno laganom te primjerenom za sve rekreativce. U obzir treba uzeti i prateće vozilo koje će biti na raspolaganju za eventualnu asistenciju.

                           

OPIS:
Nakon okupljanja u Rijeci na dogovorenom mjestu, ukrcavamo vas i vaše bicikle te krećemo preko graničnog prijelaza Pasjak u smjeru Kozine. Dolaskom u Kozinu pripremamo se za vožnju i krećemo najprije po makadamskoj podlozi spuštajući se u smjeru Trsta po atraktivnoj trasi stare željezničke pruge Kozina – Trst koja prolazi kanjonom rijeke Glinščice. Nakon 8. kilometra napuštamo trasu željeznice i nastavljamo se spuštati kroz predgrađe Trsta prema industrijskoj zoni gdje se spajamo na originalnu trasu Parenzane. Slijedi položeni i uređeni dio Parenzane s asfaltnom podlogom zaleđem Kopra nakon čega ulazimo u sam centar najveće slovenske luke. Od centra Kopra vozimo najprije uz samu obalu, a potom kroz nekoliko tunela i maslinike stižemo u turističko središte – Portorož. Kraća pauza za kavu, čaj ili sladoled te nastavak vožnje uz obalu do Pirana, nesumnjivo jednog od najljepših, najočuvanijih i najautentičnijih mediteranskih gradova. Slobodno vrijeme za razgled Pirana te povratak u Rijeku.

NAPOMENA: S obzirom na to da nije riječ u kružnoj ruti, cijelo vrijeme u pratnji biciklističke grupe na raspolaganju je kombi s vozačem te ukoliko vam se pojedina dionica čini zahtjevna ili želite skratiti turu, možete se osloniti na transfer vas i vašeg bicikla.

                             

TEHNIČKI PODACI:
Trajanje biciklističke ture:
  6 h
Ukupna dužina: 55 km
Ukupni uspon: 400 m
Podloga: 80% asfalt, 20% makadam
Zahtjevnost: 2 / 5
Kategorija: Trekking
Oprema: MTB ili trekking bicikl, udobna biciklistička odjeća i obuća, kaciga, zaštitne naočale, vjetrovka, ruksak

Starim željeznicama slovenske Istre

CIJENA.………………….. 49 eur / 369,19 kn

Cijena uključuje:
– iskusnog i licenciranog biciklističkog vodiča       
– voda & voće
– transfer bicikli i gostiju
– vozača s pratećim vozilom
– organizaciju izleta

Cijena ne uključuje:
– bicikl
– osobna potrošnja

Mjesto polaska: Rijeka, Decathlon (parking)
Vrijeme polaska: 7:30
Minimalan broj putnika: 5
Broj mjesta je ograničen!