Istarska Rivijera – Sjever

Istra, osim što je naš najveći poluotok, jedna je od najrazvijenih regija u Hrvatskoj. Kako u gospodarskom tako i u cikloturističkom smislu. To potvrđuje i veliki broj inozemnih gostiju koji istražuju Istru biciklom, ali i brojne profesionalne biciklističke ekipe koje se pripremaju u zimskim mjesecima za najveće utrke i izazove. Blaga mediteranska klima, brojne označene biciklističke staze, smještaj prilagođen biciklistima te gotovo položen teren, posebice na zapadnom dijelu polutoka, Istru čine primamljivom rekreativcima cijele godine pa čak i u jesenskim i zimskim mjesecima. Baš iz tog razloga vas vodimo ovog listopada na jednu zanimljivu turu kojom ćemo povezati krajnji sjever poluotoka s gradom kulture, turizma, sporta i zabave, koji je višestruko nagrađivan zbog svoje uređenosti i čistoće.

Biciklistička obalna tura od rta Savudrija preko Umaga i Novigrada do Poreča duga je gotovo 60 kilometara sa oko 350 metara ukupnog uspona što ju čini umjereno laganom, ali prilagođenom za sve rekreativce. Posebice ako se uzme u obzir prateće vozilo koje će biti na raspolaganju za eventualnu asistenciju. Gotovo cijelim putem ruta prolazi uz samu obalu kombinacijom makadama, asfalta, betoniranih šetnica i šumskih staza te se preporuča MTB bicikl.

OPIS:
Nakon okupljanja u Rijeci na dogovorenom mjestu, ukrcavamo vas i vaše bicikle te krećemo kroz tunel Učku u smjeru Umaga i rta Savudrija. Dolaskom kod najstarijeg svjetionika na Jadranu započinjemo našu turu u smjeru Umaga vozeći se obalnom stazom kroz borovu šumu, hotelska naselja i kampove. Nakon kraće pauze u Umagu nastavljamo dalje uživajući u položenom terenu i vožnji uz more do Novigrada koji nam je na pola puta te ćemo napraviti malo dužu stanku za kavu i okrjepu. Slijedi nam vožnja „po moru“ u Antenalu te prolazak kroz jedan od najvećih istarskih kampova. Oko Červar Porta imamo nešto šumskih stazica, ali se ubrzo vraćamo na šetnice i biciklističke staze kojima dolazimo do cilja u Poreču. Slobodno vrijeme za obilazak grada te povratak u Rijeku.

NAPOMENA: S obzirom na to da nije riječ u kružnoj ruti, cijelo vrijeme u pratnji biciklističke grupe na raspolaganju je kombi s vozačem te ukoliko vam se pojedina dionica čini zahtjevna ili želite skratiti turu, možete se osloniti na transfer vas i vašeg bicikla.

TEHNIČKI PODACI:
Trajanje biciklističke ture:
  6 h
Ukupna dužina: 60 km
Ukupni uspon: 350 m
Podloga: 55% asfalt/beton, 35% makadam, 10% šumska staza
Zahtjevnost: 2 / 5
Kategorija: Trekking
Oprema: MTB ili trekking bicikl, udobna biciklistička odjeća i obuća, kaciga, zaštitne naočale, vjetrovka, ruksak

Istarska Rivijera - Sjever

CIJENA.………………….. 49 eur / 369,19 kn

Cijena uključuje:                                                 
– iskusnog i licenciranog biciklističkog vodiča
– voda & voće
– transfer bicikli i gostiju
– vozača s pratećim vozilom
– organizaciju izleta

Cijena ne uključuje:
– bicikl
– osobnu potrošnju

Mjesto polaska: Rijeka, Decathlon (parking)
Vrijeme polaska: 8:00
Minimalan broj putnika: 5