Premužićevom od Zavižana do Alana

Najljepša hrvatska planina Velebit idealno je mjesto za bijeg od ljetnih vrućina. Prehodajte najatraktivniji dio Premužićeve staze i nagradite se pogledima od kojih zastaje dah.
Planinarsku turu započinjemo na Zavižanu, odakle krećemo na 16 km dugu planinarsku turu do Planinarskog doma Alan. Premužićeva staza, izgrađena 30-ih godina prošlog stoljeća, pravo je remek djelo suhozidnog graditeljstva i svjedok umijeća stvaranja ljudske ruke. U srcu Rožanskih kukova, zastat ćemo i predahnuti u Rossijevom skloništu. Popet ćemo se na neki od obližnjih vrhova odakle seže pogled na obalu i otoke te jedinstven splet stjenovitih vrhova sjevernog Velebita. Na kraju ture, kod planinarskog doma Alan ćemo zajedno nazdraviti uspješno završenoj turi, ukrcati se u kombi i vratiti se u Rijeku u ranim večernjim satima.

Ako ste spremni na cjelodnevni planinarski izlet s 6 do 7 sati hoda, uputite se u istraživanje čari Sjevernog Velebita gdje vas čeka divljina i krš, kameni mostići i serpentine, ali i odlično društvo.

Ruta:
Premužićeva staza: Pl. dom Zavižan (1594m)– Rossijevo sklonište (1580m) – Pl. dom Alan(1340m)

Trajanje planinarske ture: 6 -7 h hoda
Ukupna dužina: 16 km
Ukupni uspon: 500 m
Tehnička zahtjevnost: 1/5 (nezahtjevno)
Fizička zahtjevnost: 3/5 (umjereno zahtjevno)

Oprema: Čvrsta planinarska obuća, štapovi za hodanje, ruksak, min. 2 l vode, hrana iz ruksaka, pokrivalo za glavu, krema za sunce

Premužićevom od Zavižana do Alana

CIJENA.………………….. 49 eur / 369,19 kn

Cijena uključuje:
– organizaciju izleta 
– prijevoz putničkim kombijem
– licenciranog planinarskog vodiča
– pratitelja u pratećem vozilu

Cijena ne uključuje:
– ulaznica u NP Sjeverni Velebit plaća se na licu mjesta
– najam štapova za hodanje 20kn
– osobna potrošnja

Mjesto polaska: Rijeka, Decathlon (parking)
Vrijeme polaska: 7:00
Minimalan broj putnika: 5
Preporuka: putno osiguranje (osiguranje od posljedica nesretnog slučaja)

NAPOMENA: Kako nam je primarna sigurnost i zdravlje naših gostiju, cijeli izlet će se realizirati prema uputama HZJZ-a što uključuje dezinfekciju vozila i svih površina koje se dodiruju uz obavezno korištenje vlastitih maski tijekom transfera i dezinficiranja ruku prije ulaska u vozilo.