TRANS CROATIA MTB TOUR

Powered by Visit Good Place

Trans Croatia MTB Tour je naziv za 7-dnevnu MTB avanturu po najatraktivnijim dijelovima gorske i primorske Hrvatske. Izvrstan spoj mora i planina vodi vas kroz spokojne šume Gorskog kotara, vuče na odmor u planinarskom domu na Zavižanu u Nacionalnom parku Velebit i dalje spuštajući se prema obali poziva na uživanje na prekrasnim plažama Lopara (otok Rab), Baške i otoka Krka. Iako ukupna dužina ture od 380 kilometara s oko 9000 metara uspona izaziva strahopoštovanje, doživljaj ove jedinstvene MTB avanture neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Trans Croatia

Proljeće i jesen su idealno vrijeme za posjet i vožnju Trans Croatie s ugodnim temperaturama, laganom vjetru i predivnim vizurama. Jedinstveni odabir staza, koji kombiniraju kontinentalni dio regije Kvarner, plato Gorskog kotara, planinu Velebit i otoke Rab i Krk otkrivaju svu raznolikost Kvarnerskog zaljeva – od izazovnih i atraktivnih trailova preko savršenih panorama do neodoljivog gastro iskustva. Na visinama od 200 do 1600 metara, ova tura nudi biciklistima izuzetne singl trackove umjerenih nagiba. Sve naše vožnje mogu se pohvaliti izvanredno uređenim stazama, predivnim vizurama na obližnju obalu i bujnu prirodu.

Trans Croatia

INFO

CIJENA: Na upit! 

Cijena uključuje:

– 7 noćenja u hotelu/pansionu s 3/4 zvjezdice
– 7 doručka i 7 večera autohtone kuhinje
– iskusnog i licenciranog biciklističkog vodiča (kod vođene ture)
transfer prtljage
– prateće vozilo
– transfer od završne na početnu točku ture
– karte za trajekt
– 24/7 broj telefona za pomoć

Opcionalno:
– doplata za jednokrevetnu sobu
– najam GPS uređaja
– najam e-bicikla
– najam bicikla

Cijena ne uključuje:
– Putno i dodatno osiguranje
– Osobnu biciklističku opremu
– Ručkove
– Pića uz obroke
– Sve što nije navedeno u cijeni

ITINERER

DAN 1(Dužina: 50,4 km, Ukupni uspon: 1620 m)
OD JADRANSKOG MORA DO GORSKOG KOTARA
Na turu krećemo iz malog mjesta Čavle nedaleko Rijeke prateći makadamsku cestu kroz Grobničko polje nakon čega slijedi uspon šumskom cestom za Platak gdje možemo ručati u planinarskom domu. Pratimo makadamsku stazu za Mrzlu Vodicu gdje nastavljamo s 8 kilometara dugim singletrailom uz Lokvarsko jezero. Prije nego nastavimo prema Fužinama, gdje nas čeka noćenje, predahnemo u pravom kaubojskom gradu Roswellu izgrađenom za potrebe snimanja filma Winnetou. Fužine su ugodno malo mjesto, osnovano u 17. stoljeću, s dugom tradicijom turizma.
DAN 2 (Dužina: 64 km, Ukupni uspon: 1288 m)
OD FUŽINA DO  MORA
Danas vozimo dio nove i uzbudljive MTB natjecateljske staze, koja se nalazi na području Gorskog kotara i obale sjevernog Jadrana, a zove se od Fužina do mora. Vožnja počinje kod hotela, prateći trail u sjeni planina i singletrack koji se spušta na obalu u grad Novi Vinodolski. Vožnja se nastavlja iznad Novog Vinodolskog i vodi u Senj, nekoć dom Senjskih uskoka, hrabre srednjevjekovne vojske koja je pružala otpor Otomanima i Venecijanskim osvajačima u 14. stoljeću.
DAN 3(Dužina: 38 km, Ukupni uspon: 1838 m)
USPON NA VELEBIT I ZAVIŽAN
Treći dan Trans Croatia Tour-a je posvećen jednom od najiščekivanijih izazova na turi – usponu na najmoćniju planinu Velebit, srce Dinarskog gorja u Hrvatskoj. Kažu da ono što je Olimp Grcima, to je Velebit Hrvatima!
Relativno težak uspon nagradit će vas najljepšim pogledima na sjeverni Jadran i otoke. Krećemo s razine mora i postepeno se uspinjemo prema Velebitu. Nakon što stignemo do prijevoja Oltari, vozimo cestom koja vodi do ulaza u Nacionalni park Sjeverni Velebit, odakle nastavljamo makadamskom cestom do planinarskog doma Zavižan – najviše meteorološke stanice u Hrvatskoj. Ovdje je naša baza za noćenje.
Prekrasni popodnevni vidici na sjevernojadranske otoke s pogledom na krajobraz s visine od skoro 1600m su neprocjenjivi.
Za vedrog vremena moguće je vidjeti sve do talijanskih Apenina, a ako imamo sreće čak do sjevera Italije, do poznatih vrhova Dolomita!
DAN 4 (Dužina: 46,5 km, Ukupni uspon: 570 m)
OD VELEBITA NAZAD NA OBALU
Jedan od vrhunaca izleta je vožnja po grebenu planine Velebit, jedne od najvećih i najdužih planina u Hrvatskoj. Istražujemo bujnu šumu i livade uživajući u nevjerojatnim oblicima koje je kreirao krški reljef Dinarskih Alpi. Pedaliramo do Alana i skrećemo dolje prema naselju Jablanac na obali. Staza je kombinacija asfalta, makadama i single trailova. Na kraju imamo kraću dionicu asfaltom do Stinice, gdje hvatamo trajekt za Rab.
Kad stignemo na otok Rab, bit će organiziran shuttle do mjesta Lopar, naše baze iduća dva dana. Za one koji žele još malo bicikliranja, predlažemo pustolovnu vožnju po Loparskim plažama. Zaista intrigantna vožnja s dijelovima na kojima ćete doslovce morati gurati bicikl da dostignete cilj. Ako želite samo laganu vožnju, onda izbjegnite taj dio!

DAN 5
(Dužina: 48 km, Ukupni uspon: 977 m)
NAJBOLJE OD OTOKA RABA
Otok Rab se prvi put spominje u grčkim izvorima 360 godina prije Krista. Ime proizlazi od riječi Arba, što znači ‘crni otok’ prema gustoj šumi hrasta crnike. Otok je zelen i zaista zabavan za vožnju. Tura kombinira makadamske i asfaltne staze te singletrailove. Zasigurno najveći vrhunac dana je stara jezgra grada Rab, Premužićeva staza i lijep trail koji prati obalu krećući iz centra grada Raba. Dodajmo kako ćete se odmah na početku etape suočiti  s dugim usponom koji se nastavlja s nekoliko kraćih uspona i spusteva. Plaža u Loparu (mjesto u kojem noćite) izabrana je za jednu od najljepših plaža na svijetu! Ukoliko niste imali mogućnost istražiti područje dan ranije, sada je odlično vrijeme za krug po Loparskoj plaži.

DAN 6
(Dužina: 53 km, Ukupni uspon: 1288 m)
KRUG OKO OTOKA KRKA – 1. DIO
Sljedeća dva dana pratit ćete jedinstvenu turu oko otoka Krka, koja uglavnom vodi uz obalu. Sve se svodi na vožnju lijepim trailovima s nevjerojatnim vizurama na morsko plavetnilo, obližnje otoke i  Velebit. Početak i kraj ture može biti bilo gdje na otoku, ali naša tura kreće s parkirališta nedaleko Krčkog mosta i završava u Baški na drugoj strani otoka. Baška je poznata po prekrasnoj dugoj šljunčanoj plaži i odličnoj infrastrukturi za bicikliste i turiste te se čini savršenom za završetak etape. Vrhunac dana je lijep trail na početku ture koji je ujedno i Strava segment, krasni vidici prema naselju Dobrinj, Mjesečev plato iznad Baške i konačno trail s platoa u Bašku.

DAN 7
(Dužina: 71 km, Ukupni uspon: 1379 m)
KRUG OKO OTOKA KRKA – 2. DIO
Zadnji dan Tour-a kreće u Baški i završava na parkingu gdje smo startali dan ranije. Tura ima prilično lagani početak, ali se vrlo brzo suočava s kratkim, ali strmim usponom nakon 12 km nagrađujući vas prekrasnim pogledima. Od te točke dalje, nastavljate atraktivnim singletrailom u mjesto Punat. U nastavku vozimo kombinaciju asfaltnih i makadamskih cesta do grada Krka, a kasnije i do Porta. Između ćemo voziti kroz vinograde i maslinike sa spektakularnim pogledima na obalu. Od Porta pratimo lijepu stazu uz obalu s kraćim usponom na kraju, sve do parkinga gdje završava tura.

LOGISTIKA

Avantura počinje i završava u mjestu Čavle pored Rijeke (9 km)

DOLAZAK ZRAKOPLOVOM

Rijeka je udaljena svega 30 minuta od Zračne luke Krk dok su joj čak 3 međunarodna aerodroma (Zagreb, Trst i Ljubljana) na samo 1,5 vožnje autom. Moguće je organizirati transfer sa sve 4 zračne luke.

DOLAZAK AUTOM

Iz Austrije nakon prolaska kroz tunel Karavanke nastavljate u smjeru juga najprije autocestom preko Ljubljane do Postojne, a potom državnom cestom kroz Ilirsku Bistricu do graničnog prijelaza Rupa nakon čega nastavljate autocestom kroz Rijeku do izlaza Čavle.

Iz smjera Trsta vozite se državnom cestom kroz Sloveniju do graničnog prijelaza Pasjak te nakon 10-ak minuta nastavljate autocestom kroz Rijeku do izlaza Čavle.

Iz smjera Zagreba i Splita koristite autocestu A6 te nakon naplatnih kućica nastavljate još 5 minuta do izlaza Čavle.

SMJEŠTAJ

Sve naše ture većinom prolaze kroz manja mjesta i naselja. Trudimo se pronaći najbolji smještaj i ugostiteljsku ponudu u regiji koji su vrlo autentični, uredni i ugodni.

Naše pažljivo planiranje i priprema tura znači da se vi ne morate brinuti hoćete li propustiti ono najbolje. Uživat ćete u gostoljubivosti i vrhunskim specijalitetima cijelo vrijeme na turi.

OSTALE INFORMACIJE

  • U svakoj pojedinačnoj grupi bit će maksimalno 8 osoba, ali može biti više od jedne grupe.
  •  Grupe se mogu kreirati prema individualnim željama klijenata te fizičkoj spremi.
  •  Svaku večer će se održati kratki sastanak s klijentima na kojem će vodič predstaviti karakteristike etape sljedećeg dana (dužina, visinski profil, zahtjevnost, podloga…). Uvijek postoji mogućnost da se izbjegnu zahtjevnije dionice ili da se promijeni grupa ukoliko ih bude više od jedne. Postoje brojne varijante za svaki dan.
  • Sve ostale informacije i završni detalji ture bit će poslani najmanje dva tjedna prije termina početka ture.