Šetnja otokom sreće

Romanički zvonici, ugodno podneblje, lijepe plaže, borova šuma te čak tristo izvora vode, samo su neki od razloga zašto Rab nazivaju otokom sreće. Osjetite i vi tu pozitivnu energiju i pođite istražiti atraktivnu pješačku rutu po sjevernoj starni otoka Raba.

Rab je jedan od najšumovitijih jadranskih otoka koji sa svojih 30 pješčanih plaža u mnogim malim slikovitim uvalama privlači turiste iz cijelog svijeta već više od 125 godina. Tradicija se nastavlja i danas, kada je Rab zahvaljujući kristalno čistom, toplom i plitkom moru idealna destinacija za cijelu obitelj. No, nije samo more glavni razlog dolaska na Rab. Otok je prekriven brojnim pješačkim stazama, a najatraktivnije među njima uspinju se sve do najvišeg vrha, Kamenjaka, odakle se pruža fantastičan pogled na obližnje otoke i planine. Baš iz tog razloga odlučili smo povesti vas na sjeverni dio otoka i to na jednu od novouređenih pješačkih staza u sklopu projekta Rab Archaeological Traces.

Polazeći od ideje muzeja na otvorenome, projekt Rab Archaeological (T)races  predstavlja 30-ak arheoloških lokaliteta na području otoka Raba. Pojedini lokaliteti prezentirani su in situ (na izvornim pozicijama), dok su informacije o određenim segmentima te vrijedne baštine dostupne nedaleko lokaliteta ili pak na vidikovcima koji ukazuju na njihov položaj. Lokaliteti su povezani trima poučnim stazama koje se prostiru na području Kampora, Lopara i Supetarske Drage, a mi smo se odlučili za pješčanu stazu Epario.

Staza Epario proteže se duž obale Lopara i pogodna je za rekreativce i obitelji s djecom. Uz niz arheoloških lokaliteta koji ukazuju na intenzivno korištenje prostora u prošlosti, napose u prapovijesnim razdobljima i antici, na stazi ćemo naići na geološke strukture koje oduzimaju dah promatrača. Upravo zbog geološkog značaja i iznimne raznolikosti sjeverozapadni dio Lopara proglašen je značajnim krajobrazom.

                 

OPIS:
Nakon okupljanja i polaska s dogovorenog mjesta u Rijeci krećemo kombijem u smjeru otoka Krka do Valbiske. Ukrcavamo se na trajekt i plovimo nešto više od sat vremena do Lopara gdje započinjemo našu pješačku turu. Put nas od trajektne luke najprije vodi prema uvali Ciganka do ostataka antičkog brodoloma. Turu nastavljamo kroz brojne pješčane uvale sjevernog dijela otoka Raba uživajući u pogledima na Velebit i susjedne otoke Goli, Grgur i Prvić. Nakon uvale Stolac spajamo se na stazu Epario te se upoznavajući s brojnim lokalitetima na istoj polako se vraćamo prema trajektnoj luci gdje ćemo imati nešto slobodnog vremena prije ukrcaja na trajekt. Plovidba do Valbiske i povratak u Rijeku oko 19 sati.

TEHNIČKI PODACI:
Trajanje  ture:
  6 h
Ukupna dužina: 15 km
Ukupni uspon: 300 m
Podloga: 70% planinarska staza, 30% makadam
Zahtjevnost: 1 / 5
Oprema: Planinarske cipele (ili čvrsta sportska obuća), adekvatna odjeća, zaštitne naočale, vjetrovka, ruksak

Šetnja otokom sreće

CIJENA………………………….. 29 eur / 218,50 kn
CIJENA (bez transfera)…….  19 eur / 143,15 kn

Cijena uključuje:                                                           
– iskusnog i licenciranog vodiča
– voda & voće
– transfer gostiju na relaciji Rijeka – Valbiska
– organizaciju izleta

Cijena ne uključuje:
– kartu za trajekt
– osobna potrošnja

Mjesto polaska: Rijeka, Decathlon (parking)
Vrijeme polaska: 6:45
Minimalan broj putnika: 5
Broj mjesta je ograničen!

NAPOMENA: Kako nam je primarna sigurnost i zdravlje naših gostiju, cijeli izlet će se realizirati prema uputama HZJZ-a što uključuje dezinfekciju vozila i svih površina koje se dodiruju uz obavezno korištenje vlastitih maski tijekom transfera i dezinficiranja ruku prije ulaska u vozilo.