Trans Velebit – Od Zavižana do Zrmanje

Velebit. Taj gorostasni kameni bedem međaš kopna i mora, najduži je planinski masiv u Hrvatskoj. Gotovo 150 kilometara kombinacije krševitih ponikava, grebena, kukova, dolina, hrptova i vrhova koji plijene bio raznolikošću i ljepotom izazov su svakom ljubitelju prirode – posebice planinarima i biciklistima. Doživjeti Velebit na 2 kotača je poseban osjećaj. Nadmorska visina između 800 i 1600 metara, svježina crnogoričnih šuma te šum kotača po makadamu idealan su recept za bijeg od užarenih gradskih sredina i toliko željeno osvježenje.

Biciklistički vikend Trans Velebit zamišljen je kao dvodnevno druženje na dva kotača tijekom kojeg ćemo proći cijeli Velebit uživajući u jedinstvenim vidicima na plavetnilo Jadrana ili vrhove okolnih planina. Obići ćemo također i mala sela u zaleđu u kojima se još uvijek čuva tradicija uzgoja stoke i prerade mliječnih proizvoda. Zajedno ćemo se uspeti na neke od vrhova, nazdraviti tom uspjehu te se zadovoljno spustiti prema kanjonu Zrmanje gdje ćemo se i okupati.

Info

CIJENA: Na upit!

Cijena uključuje:
– transfer putnika i bicikli (Rijeka – Velebit – Rijeka)
– noćenje s polupansionom
– 2 vođene MTB ture
– transfer prtljage
– prateće vozilo
– okrjepe (voda, voće, energy bar)
– licenciranog biciklističkog vodiča
– turističkog pratitelja
– organizaciju putovanja
– osiguranje jamčevine
– osiguranje od odgovornosti
– završno čišćenje i posteljinu
– turističku pristojbu

Cijena ne uključuje:
– ulaznicu u NP Sjeverni Velebit
– dodatne obroke
– putno osiguranje
– osobnu potrošnju

Ograničen broj sudionika!

DAN 1 (subota)

Nakon što se okupimo na dogovorenom mjestu i ukrcamo vas i bicikle, kombijem krećemo prema Oltarima gdje započinje prvi dio naše biciklističke avanture. Nakon kratkog položenog dijela, započinjemo usponom prema Pl. domu Zavižan. Jedinstven pogled prema otocima i hladno Velebitsko bit će prava nagrada za uspon. Vožnju kroz Nacionalni park Sjeverni Velebit nastavljamo u smjeru Štirovače do Kugine kuće gdje ćemo još jednom predahnuti, a potom se spustiti prema atraktivnim stijenama Dabarskih kukova. Uz panoramu na Pag i zadarski arhipelag preostaje nam još nekoliko kilometara do našeg cilja u Baškim Oštarijama.  (70 km / 1200 m uspona)

DAN 2 (nedjelja)

Nakon prospavane noći i doručka, nedjelju započinjemo usponom iz Svetog Roka po Majstorskoj cesti. Prije nego li dosegnemo prijevoj Alan skrenut ćemo prema Crvenim potocima i Malim jaslama te dodatno istražiti obronke južnog Velebita. Povratkom na prijevoj Alan započinjemo s gotovo 20 kilometara dugim spustom po najatraktivnijem dijelu Majstorske ceste podno Tulovih greda s pogledom na zadarski arhipelag. Dolaskom u Zaton Obrovački nastavljamo prema Muškovcima sve do Berberovog Buka gdje nas čeka zasluženo osvježenje u rijeci Zrmanji.  Nakon predaha ukrcavamo se u kombi i krećemo nazad prema Rijeci. (60 km / 950 m uspona)

NAPOMENA

SMJEŠTAJ je osiguran u višekrevetnim sobama sa zajedničkim sanitarijama u Baškim Oštarijama/Svetom Roku na bazi polupansiona (večera i doručak). Gastro ponuda s domaćim autohtonim proizvodima.

BICIKLISTIČKE TURE se sastoje uglavnom od makadama kroz jedinstven krajolik. Očekujte dvije ture između 60 i 70 kilometara s oko 900 – 1200 uspona. Detalje svake ture ćemo predstaviti prije polaska i prilagoditi je grupi ukoliko bude potrebno. Ukoliko nekome tura bude preduga ili preteška, može si olakšati transferom u kombiju koji prati grupu.

OPREMA koja vam je potrebna je prije svega MTB bicikl, kaciga i biciklistički ruksak s rezervnom opremom. Uzmite u obzir da vrijeme na Velebitu može biti prevrtljivo – ljetne temperature se vrlo brzo mogu pretvoriti u jesenske. Poželjno je imati i dodatno putno osiguranje.