Učka – Mitsko-povijesna staza Trebišća – Perun

Na istočnim padinama Učke, iznad prekrasne plaže Mošćeničke Drage, proteže se dubok i tajnovit klanac koji u svojemu hladu skriva priču stariju od tisućljeća. Dugo je postojala slutnja da su ovi obronci Učke bili od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas znamo da je to područje odabrano za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja, mjesto gdje su se odvijala mitska zbivanja na kojima su počivali ciklus života i prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak.

Kroz 13 poučnih tabela s bogatim tekstualnim i likovnim sadržajima i uz 15 monumentalnih glinenih i kamenih ploča sa stihovima iz slavenskog folklora mitsko-povijesna staza Trebišća – Perun će vas upoznati s time tko su zapravo Slaveni, što danas znamo o tome odakle su i zašto su došli na ovo područje te kakva su bila vjerovanja prema kojima su krojili život svoje zajednice. Bit će vam izložena i uzbudljiva detektivska priča o tome kako su tragovi te drevne prošlosti preživjeli tisućljeće nemirne povijesti da bi danas, dio po dio, bili sastavljani u ono što znamo o ovom svetom prostoru.

Trasa staze čija je dužina 13 km zamišljena je kao cjelodnevni planinarski izlet u trajanju od 7h ,s početkom i završetkom u Mošćeničkoj Dragi. Prolazi kroz netaknutu prirodu i očuvane zaseoke kanjona Potoška vala te se uspinje do visoravni Petrebišća, a potom na vrh Perun (880 m). Ona će osim povijesno-mitološke dimenzije ovog područja predočiti i ljepote ovdašnjeg prirodnog krajolika i tradicionalnog života ljudi ovoga kraja.

Prije nego što krenete, procijenite svoje fizičke sposobnosti, obucite odgovarajuću obuću i odjeću te ponesite dostatne količine vode i hrane. Jedini pouzdan izvor za dopunu pitke vode nalazi se u zaseoku Trebišća.

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.