Bled

Bled, Slovenija

Bled s okolicom i svojim prirodnim ljepotama jedna je od najljepših alpskih destinacija. Poznat je po blagom, lječilišnom podneblju i termalnoj jezerskoj vodi.

Odsjaj planina na jezerskoj površini, sunce, mir i svjež zrak samo su neki detalji koji kod posjetitelja bude neki poseban osjećaj i koji garantiraju idealne uvjete za ugodan odmor ili aktivne praznike u bilo koje doba godine. Bled privlači poslovne ljude, umjetnike, sportaše, istraživače, rekreativce, stare i mlade. Ljude iz cijelog svijeta. Očara ih svojom ljepotom u tolikoj mjeri da mu se svi ponovo vraćaju.

Bledsko jezero glavna je atrakcija ovog alpskog turističkog odredišta. Dužina jezera je 2120 m, širina 1380 m, a najveća dubina 30 m. Okruženo je prekrasnom šetnicom dužine 6 km, a na njegovom zapadnom dijelu nalazi se otočić s crkvom sv. Marije.

Bledsko jezero skriva i jednu legendu. Naime, prema istoj, sredinom 16. stoljeća u Bledskom gradu koji se izdiže na litici ponad jezera živio je mladi bračni par. On je dane provodio u lovu, a ona je uglavnom boravila na dvoru. Nažalost, jednog dana su razbojnici presreli plemića, ubili ga i bacili u jezero. Djevojka je bila slomljena. Skupila je svo srebro i zlato i od njeg dala izliti zvono za kapelicu na otočiću. Ipak, zvono do otoka nije došlo. Jak vjetar prevrnuo je barku zajedno sa zvonom koje je potonulo na dno jezera.
I danas se ponekad u vedrim i tihim noćima čuje njegova zvonjava iz dubina. Ožalošćena djevojka je po tom prodala svo svoje imanje i sve donirala za izgradnju nove crkve na otočiću te se zaredila u jedan samostan u Rimu gdje je živjela pobožno do smrti. Po njenoj smrti, papa je posvetio novo zvono i poslao ga na bledski otok. Legenda kaže da svatko tko pozvoni tim zvonom i usmjeri svoju želju Gospi s jezera da mu se želja i ispuni…Valja probati, zašto ne!

Fotografije

[nggallery id=17]

 

 

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.