Muzej vampira, Kringa

Muzej vampira, Kringa

Za Kringu kažu, da je mjesto koje ne želite posjetiti. A onda, poput najslađeg zabranjenog voća, poželite učiniti baš suprotno.

Uputite se u Istru, točnije u okolicu Tinjana i ugledate putokaz za Kringu. Još jednom promislite o vašoj odluci, ali ipak, ne vjerujući u nešto nestvarno, krenete prema Kringi. Tipično malo mjesto središnje Istre – župna crkva, nekoliko kuća, rimski suhozid – i muzej. Ali ne bilo kakav, nego Muzej vampira. Odmah pomislite na Drakulu Brama Stokera i na to kako se netko vješto dosjetio priču o Drakuli preseliti u Istru. Ali, upravo ta priča i počinje u Kringi, a ne u Transilvaniji.

Naime, u jednoj mračnoj noći 1672. godine devetoro mještana Kringe, predvođeno seoskim poglavarom i svećenikom, zaputilo se na groblje odlučno da se obračuna s napašću koja je 16 godina terorizirala selo. Mještanin Jure Grando još otkad je umro 1656. svake je noći ustajao iz groba, lutao mjestom, lupao na vrata kuća u kojima bi uskoro netko umro, te posjećivao i maltretirao svoju udovicu. Devetero je egzekutora otkopalo grob neumrlog noćnika i u njemu zateklo očuvano tijelo rumenih i nacerenih obraza. Nakon neuspješnog probadanja glogovim kolcem, vampiru je odrubljena glava, grob zatrpan i nakon toga Jure Grando više nikad nije uznemiravao mještane Kringe.

Slučaj egzekucije vampira Jure Granda u Kringi prvi je opisao slovenski povjesničar i putopisac Janez Vajkard Valvasor (1641.-1693.) u svojoj knjizi Slava vojvodine Kranjske (Die Ehre dess Herzogthums Crain), objavljene u Nurnbergu 1689. godine. Za Juru Granda tvrde da je najstariji imenom i prezimenom dokumentirani europski vampir. Objavljivanje zapisa o njegovom slučaju za nekoliko desetljeća prethodi vampirskoj epidemiji u Srbiji zbog koje je carica Marija Terezija tada čak osnovala vampirsku komisiju. Prepisivan u mnogim starim zbornicima strašnih priča, slučaj Jure Granda nadahnuo je pojavu vampirske književnosti u 19. stoljeću, od novele Vampir Johna Polidorija (1819.), preko najpoznatijeg vampirskog romana, Drakule Brama Stokera (1897.) sve do današnjih dana kada Jure Grando postaje junak već desetak novih knjiga, a uskoro bi se trebao pojaviti i na filmu.

Osim muzeja, u Kringi možete popiti jedan Vampirski koktel u caffe baru Vampire ili se uputiti do taverne Danijeli na jedan pravi Vampirski meni.

Fotografije

[nggallery id=21]

 

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.