Goranska biciklistička transverzala ispunila očekivanja

Od 12. do 14. srpnja na području Gorskog kotara je održan Gorski kotar Bike DEMO Tour – trodnevno biciklističko druženje na koje se odazvalo 40 sudionika koji su ispedalirali više od 250 kilometara Goranske biciklističke transverzale. Ljubitelji rekreacije i prirode su u ta tri dana istražili svim osjetilima većinu atrakcija svih gradova i općina Gorskog kotara. Ljubazni domaćini i turistički djelatnici su još jednom pokazali kako Gorski kotar ima puno toga za pokazati i kako je ta zelena destinacija idealna za višednevni boravak i upoznavanje na jedan drugačiji način -na biciklu.

Što se samih sudionika tiče, stigli su iz svih krajeva Hrvatske, ali ih je ipak najviše bilo iz Istre. Iako su priznali da je cijela tura bila malo zahtjevna, ne žale nimalo što su bili dijelom ove vrlo zanimljive biciklističke priče koja im je omogućila da zavire u gotovo svaki kutak Gorskog kotara.

VIDEO

Sve je počelo u petak, 12. srpnja u Brodu na Kupi kad je povorka krenula Kupskom dolinom prema Čabru upoznajući putem izvor Čabranke, ukusne sireve OPG Pintar, okrjepu na Kozjem vrhu, gater s jelenskom divljači na Milanovom vrhu, guste šume čabarskog kraja, izletište Lividragu i na kraju dana dio Nacionalnog parka Risnjak u čijem je Pansionu zaključen prvi dan zajedničkom večerom.
U subotu se nastavilo iz Crnog Luga preko Mrzle Vodice i Gornjeg Jelenja do špilje Vrelo, gdje su sudionici zavirili u goransko podzemlje, a potom vožnjom uz jezero Bajer stigli do Fužina na ručak u hotel Bitoraj. Nakon ručka u Belom Selu ih je sa svježe ubranim šumskim voćem dočekala obitelj Kozlica u Edukativnom planinskom vrtu na karolini, a potom i goranski likeri gospodina Arbanasa u Kući prirode na Lujzijani u Lokvama. Uslijedila je vožnja kroz šumu sve do Mrkoplja gdje su veselu povorku dočekale delicije pansiona Planinski raj iz Begovog Razdolja – sir škripavac, sirni namaz s medvjeđim lukom i štrudla od borovnice. Od Mrkoplja se nastavilo u smjeru Delnica gdje su biciklisti razgledali Popovićev mlin i preko Polana se uputili do cilja u Ravnoj Gori gdje ih je dočekala manifestacija Dan borovnice  sa štrudlom od borovnice i glazbom uživo.
Nakon još jedne ugodno prospavane noći na svježem goranskom zraku, nedjelja je počela zajedničkim doručkom OPG Kota – domaći kruh, džem od jagoda, džem od šipka i kava s kimom i mentom. S bicikliranjem se iz centra Ravne Gore krenulo preko Hribca u Skrad gdje je sudionike kod turističkog ureda dočekala okrjepa u obliku kruha namazanim s domaćim medom i marmeladom. Krenulo se potom preko Tustog Vrha do Donje Dobre nakon čega je uslijedila vožnja uz rijeku Dobru do Čogrljevog jezera. Nakon predaha, biciklisti su nastavili do kanjona Kamačnik gdje ih je čekao ručak uz šum potoka Kamačnik. Nakon ručka uslijedio je uspon do Lujzinske ceste i sela Presika gdje je povorka preko izletišta Litorić krenula u smjeru Orlovih stijena. Kratki predah i uživanje u pogledu na Kupsku dolinu biciklisti su potom zamijenili s pedaliranjem do Brod Moravica gdje su ih djelatnice turističke zajednice dočekale s voćem, kolačima i domaćim likerima te razgledavanje kule Turanj i najstarije kuće u Gorskom kotaru – kuće Delač. Posljednjih 10-ak kilometara Gorski kotar Bike DEMO Toura bio0 je rezerviran za spust prema Kupskoj dolini i vožnju uz samu Kupu do cilja, do Broda na Kupi gdje su se sudionici osvježili u bistroj rijeci Kupi i zaključili turu večerom u hotelu Mance gdje su ih dočekali i predstavnici delničke turističke zajednice.

Prije rastanka svi su imali jednu želju – da se ponovo okupe na jednom od ovakvih događanja kojih će sigurno biti još.

Fotografije

[nggallery id=68]

0 odgovora

Ostavite odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.